CV-systemen

Wat weet u over CV-systemen? Lees hier over interessante weetjes...


Interessante Centrale Verwarming weetjes

Door: Martin van Wilpe 

Geplaatst op: 27 september 2022

 

 

 

 

Een Centrale Verwarmings (CV) installatie is in de meeste woningen “de” warmtebron. 
Maar gebruikt men de installatie ook op de juiste manier?
Eerst even uitleggen waaruit de installatie bestaat, namelijk:
• Een warmtebron, oftewel een Cv-ketel
• Een warmteafgifte systeem zoals radiatoren, convectoren of een vloerverwarming systeem.

 

Om bij de cv-ketel te beginnen; hiervan zijn er twee hoofdtypen op de markt: namelijk een
• Een aan/uit geregelde ketel
• Een modulerend geregelde ketel. (Deze in combinatie met een modulerende kamerthermostaat).
Ketel 1 is van het oudere type conventionele verwarmingsketel en sterven langzaam uit
Ketel 2 is de huidige Hoog Rendement “Hr-ketels” met een rendement van circa 96% op de bovenwaarde. Oftewel 107% op de onderwaarde.

 

Aan de ketels kan men weinig anders afstellen, dan alleen de aanvoerwatertemperatuur. Bijna alle ketels zijn van uit de fabriek afgesteld op een aanvoertemperatuur van 80 C. Maar in het na- en voorjaar is deze hoge temperatuur niet nodig. Kijk op de site “zet’Mop60”, en zoek het keteltype die in de woning aanwezig is, en pas de ketelwatertemperatuur aan.

Er is een vuistregel die bij benadering aangeeft hoe hoog de aanvoertemperatuur mag zijn namelijk: 

70 C minus “tweemaal de buitentemperatuur.

 

Voorbeeld 1: is de buitentemperatuur + 5 graden, dan kan men de aanvoertemperatuur afstellen, op: 70 – +10 is 60 C. Het is wel even een stukje wiskunde.

Voorbeeld 2: is de buitentemperatuur -5 graden, dan kan men de aanvoertemperatuur afstellen, op: 70 – -10 is 80 C

Je kan ook natuurlijk ook experimenteren wat voor de woning de goede ketelwatertemperatuur kan zijn.

 

Wat is moduleren?

Voor een antwoord op deze vraag moet u zich het volgende voorstellen.
Je rijdt met een vervoermiddel met een bepaalde snelheid op de weg. Hiervoor is een hoeveelheid energie (vermogen) nodig. Is de weg vlak, dan heb je een constant energie verbruik. Ga je een heuvel op, dan ga je meer energie verbruiken en ga je de heuvel af kan het met minder energie.

Zo werkt ook een modulerende Cv-ketel. Bij een hoge buitentemperatuur is er minder energie nodig dan bij een lage buitentemperatuur. Dus een modulerende Cv-ketel, past zijn energie aan, aan de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. 

 

Het warmteafgifte systeem.

Het warmteafgifte systeem is het belangrijkste onderdeel van een CV-installatie, misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel, want dit systeem bepaald het comfort en de stookkosten van de installatie.
Worden de radiatoren voor het stookseizoen wel schoongemaakt?
Er circuleert in een stookseizoen veel lucht langs een radiator waar ook veel stof in zit. Dit stof gaat zich nestelen tussen de elementen en lamellen van de radiator. Als dit niet wordt weggehaald zal de luchtcirculatie stagneren en kan het rendement van een radiator wel tot 60 % dalen. Voor elk seizoen even schoonmaken dus.

 

Radiatorombouw: een energieverslinder. 

 

Radiatorombouw

Achter de radiatorombouw gebeuren namelijk twee belangrijke en energie-onvriendelijke dingen:
• De radiator kan zijn warmte niet goed kwijt, zowel de confectie (circulatie) als de stralingswarmte. Het opwarmen van de kamer duurt hierdoor langer. Het retourwater wordt onvoldoende afgekoeld (rendementsverlies circa 70%). Een radiatorombouw kan de doorstroomopeningen met wel 90% verkleinen.
• Door de hoge retourwatertemperatuur zal het rendement van de Cv-ketel drastisch verlagen. Juist bij een Hr-ketel is een lage retourtemperatuur van groot belang. 

Voorbeeld 1 is de onjuiste situatie met de radiator ombouw, veel weerstand door de omkasting.
Voorbeeld 2 is de juist situatie zonder radiator ombouw. 

Zijn de radiatoren van een ombouw voorzien, dan zijn radiatorventilatoren misschien een oplossing om de warmte geforceerd uit de ombouw te blazen. (Zie b.v. Speedcomfort of Heatfan)

Het aanbrengen van reflectie folie achter de radiator is een mogelijkheid van energie besparen en zal ongeveer 8 m3 gas per 1m2 per jaar kunnen besparen. Bron Milieu Centraal

De convector put.

Ook is het belangrijk dat deze voor het stookseizoen wordt gereinigd van stof. Hiervoor is een stofzuiger met blaas mogelijkheid of compressor het juiste gereedschap. Het reinigen doe je van de bovenzijde van de convector waardoor je de stof neerwaarts de put in blaast. Ga je zuigen, dan trek men de stof het lamellenblok in en blijft dan halverwege de lamellen steken, niet doen dus.


Een ander punt is, is de convector juist geplaatst!

 

Voorbeeld 1 is de juiste, de koude lucht van de vloer duikt de put in en wordt opgewarmd
Voorbeeld 2 is onjuist omdat de koude lucht van de vloer de opstijgende warme lucht als het ware blokkeert. 

Er zijn convectorputten waar het convector element in het midden van de put is geplaatst, dus twee punten waar de koude lucht de put in kan zakken. Hier is niks mis mee. 

 

Om het rendement van de convector te verhogen, kan men dwars geplaatste schotten plaatsen waardoor je als het ware schoorsteentjes creëert en daarmee een grotere circulatie opbouwt. Zie voorbeeld 

Vloerverwarming systeem.

Aan een vloerverwarming systeem kan men weinig onderhouden. 
Het enige wat van belang is, is de inregeling van het systeem. Maar dat geldt ook voor de bovenste systemen.
Heeft de vloerverwarming een eigen pomp, dan is een pompschakeling een optie, omdat in de zomer het niet zinvol is deze onnodig te laten draaien. Scheelt dan ongeveer 180 kW per jaar.

 

De kamerthermostaat.

De kamerthermostaat is een belangrijk instrument om het wooncomfort te bepalen en de stookkosten in de hand te houden. Hieraan zijn wel de volgende instructies van belang n.l.: Zorg dat de thermostaat zo in de ruimte is geplaatst, dat de lucht vrijelijk door de thermostaat kan stromen. Dus niet in hoeken, achter of naast obstakels plaatsen

De goede plaats voor een thermostaat is ongeveer 1.5 meter boven de grond. Is hij hoog geplaatst, dan geeft dat een koude gevoel, hij schakelt immers te vroeg uit, en als hij lager is geplaatst, schakelt hij te laat uit en geeft dat weer een te warm gevoel

Het is beter om de kamerthermostaat niet op een buitenmuur te plaatsen.
Is de kamerthermostaat op een inbouwdoos gemonteerd, zorg ervoor dat het pijpje waar de thermostaat kabel doorheen loopt is afgekit, dit om de luchtstroming (trek) die kan ontstaan, af te sluiten

Ook verstoft een kamerthermostaat en zal toch één keer per jaar even stofvrij gemaakt moeten worden.