Speedcomfort Heatfan

Energie besparen blijft besmettelijk

door Karel de Vries

Na een eerdere bijdrage over onze zonnepanelen hadden wij nog een belofte gedaan over de poging tot gasbesparing. Wel nu wij werden in april opgeroepen om onze meterstanden door te geven aan onze energie leverancier. U begrijpt dat wij ontzettend nieuwsgierig waren of de door ons gedane investering in het afstellen van de centrale verwarminginstallatie en of de aanschaf van de radiatorventilatoren effect hadden gehad.

Wij hopen op een besparing van 10% dit zou al heel mooi zijn. Vol verwachting lezen wij de getallen af van de meter en zetten ze in het Excel-bestand ter vergelijking. In de afgelopen jaren kwamen wij uit op een verbruik van ongeveer 1250 tot 1180 kuub gas per stookseizoen dus ongeveer een jaar.

Hadden de aanpassingen resultaat gehad?

Er  spelen natuurlijk ook factoren mee waar wij geen invloed op hebben maar wij proberen toch zo objectief mogelijk informatie te verstrekken.

Ja wij hebben een zeer energie zuinige centrale verwarmingsketel laten plaatsen in december 2016, dit scheelde al een beetje. Het grote verschil zit hem in het waterzijdig inregelen van de installatie waarbij de aanvoer temperatuur is verlaagd naar 60 graden en de doorstroom is geoptimaliseerd, lees geknepen.

De radiatoren zijn degene die vanaf 2003 zijn geplaatst om ons huis te verwarmen. Om toch een beter rendement uit de radiatoren te halen hebben wij radiator ventilatoren geplaatst voor een betere convectie startend op 33 graden water temperatuur en thermostatisch uitschakelend op 25 graden. Klinkt hoogdravend maar is het niet, ventilatoren gewoon te koop met thermostaat, (Speed-Comfort) werkt top. 

Zoek de ventilator
Zoek de ventilator

Resultaat is een sneller op temperatuur zijnde woning waar door de kleinere temperatuur schommelingen de ruimte temperatuur veel constanter is.

Zou ik dan nu het verlossende antwoord geven, heeft dit bijgedragen tot besparing? Uit eerdere opgeslagen getallen blijkt dat ons gasverbruik is gedaald dit afgelopen stookseizoen naar 1000 kuub gas. (Dus een besparing van 15 tot 20 %)

Ja ik hoor u zeggen we hadden een zachte winter en een warme zomer dus klopt dit allemaal wel en is het wetenschappelijk onderbouwt. Ja die zachte winter hebben we al jaren en die warme zomer ook en een wetenschapper ben ik niet. Wel zijn wij bezig met een steentje of in dit geval  beter gezegd te pogen om energie besparend te leven en dat lukt voor ons gevoel op onze manier vrij aardig.

Groetjes van uit de Dirk Laanstraat


Naschrift redactie Koggenland Energie Neutraal

Van de fabrikant vernemen wij dat door een ingebouwde warmtesensor de heatfan automatisch aan/uit schakelt bij een temperatuur van 27°C.

De klikbare hoekstukken zijn voor elke radiator of convector geschikt en de ventilatoren zijn geluidloos, waardoor u geen last zult ondervinden van de heatfan. (<20db dus onder nachtgeluid)

De heatfans worden tussen de radiatorplaten geïnstalleerd en als de stekker in het stopcontact worden gedaan schakelt de ventilator automatisch aan en uit.

Verlaag de temperatuur van de CV ketel va +/- 85 C naar +/- 60 C waardoor de CV ketel de HR (hoog rendement) zal behalen. Controleer wel na onderhoud door een monteur dat de temperatuur weer op 60 C staat.

Het verbruik van de heatfan ligt op 1 kwh per jaar, wat neerkomt op een verbruik van € 0,21 per jaar. Dit verbruik is te verwaarlozen.

Lees ook het TNO Rapport over de Speedcomfort.

Bezoek firma Heatfan

De besparing die met deze ventilatoren kan worden bereikt heeft mij (Ton Scholte) enorm verbaasd. Waarom is dit niet op grote schaal bekend bij de gebruikers. Iedereen die wil besparen op zijn gasrekening zou hier over moeten nadenken. Om die reden heb ik een bezoek gebracht aan Heatfan in Uithoorn. Dit blijkt een klein familiebedrijf wat sterk is in innovatie.

Energie leveranciers hebben geen belang bij een mindere afname van gas, dus zij zullen dit product niet promoten.

De ventilator die zij hebben ontwikkeld is voorzien van 4 ventilatoren en een printplaat die bij een temperatuur van 27 graden automatisch wordt aangezet. Dit in tegenstelling tot de concurrentie, die 3 ventilatoren kent met een minder nauwkeurige aansturing.

Heatfans

De installatie is simpel opgelost met magneetjes. Dus niets schroeven of plakken.

Koggenlanders kunnen bij aanschaf van ventilatoren voor de winter 2020 10 % korting krijgen als zij bij de bestelling de code KEN0109 invullen.

Naast ventilatoren heeft men voor de bestaande woningbouw een warmtepomp in ontwikkeling.

Dit is uniek omdat men bij deze techniek geen vloerverwarming nodig heeft. Dus zeer interessant voor de bestaande woningbouw. Deze installatie werkt ook bij een temperatuur van –20  graden.

Medio september 2019 komt dit product op de markt.

Wij blijven dit volgen. Voor verdere informatie zie:

Heatfan of Speedcomfort

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *