door Karel de Vries
Na een eerdere bijdrage over onze zonnepanelen hadden wij nog een belofte gedaan over de poging tot gasbesparing. Wel nu wij werden in april opgeroepen om onze meterstanden door te geven aan onze energie leverancier. U begrijpt dat wij ontzettend nieuwsgierig waren of de door ons gedane investering in het afstellen van de centrale verwarminginstallatie en of de aanschaf van de radiatorventilatoren effect hadden gehad.
Wij hopen op een besparing van 10% dit zou al heel mooi zijn. Vol verwachting lezen wij de getallen af van de meter en zetten ze in het Excel-bestand ter vergelijking. In de afgelopen jaren kwamen wij uit op een verbruik van ongeveer 1250 tot 1180 kuub gas per stookseizoen dus ongeveer een jaar.
Hadden de aanpassingen resultaat gehad?
Er spelen natuurlijk ook factoren mee waar wij geen invloed op hebben maar wij proberen toch zo objectief mogelijk informatie te verstrekken.
Ja wij hebben een zeer energie zuinige centrale verwarmingsketel laten plaatsen in december 2016, dit scheelde al een beetje. Het grote verschil zit hem in het waterzijdig inregelen van de installatie waarbij de aanvoer temperatuur is verlaagd naar 60 graden en de doorstroom is geoptimaliseerd, lees geknepen.
De radiatoren zijn degene die vanaf 2003 zijn geplaatst om ons huis te verwarmen. Om toch een beter rendement uit de radiatoren te halen hebben wij radiator ventilatoren geplaatst voor een betere convectie startend op 33 graden water temperatuur en thermostatisch uitschakelend op 25 graden. Klinkt hoogdravend maar is het niet, ventilatoren gewoon te koop met thermostaat, (Speed-Comfort) werkt top.

Resultaat is een sneller op temperatuur zijnde woning waar door de kleinere temperatuur schommelingen de ruimte temperatuur veel constanter is.
Zou ik dan nu het verlossende antwoord geven, heeft dit bijgedragen tot besparing? Uit eerdere opgeslagen getallen blijkt dat ons gasverbruik is gedaald dit afgelopen stookseizoen naar 1000 kuub gas. (Dus een besparing van 15 tot 20 %)
Ja ik hoor u zeggen we hadden een zachte winter en een warme zomer dus klopt dit allemaal wel en is het wetenschappelijk onderbouwt. Ja die zachte winter hebben we al jaren en die warme zomer ook en een wetenschapper ben ik niet. Wel zijn wij bezig met een steentje of in dit geval beter gezegd te pogen om energie besparend te leven en dat lukt voor ons gevoel op onze manier vrij aardig.
Groetjes van uit de Dirk Laanstraat
Goede review. Ik ben wel benieuwd naar je ervaring over dit jaar, waar we wel een koude winter hebben gehad. Kan je daar wat van zeggen?
Beste Marcel, dank voor je compliment over de review. Natuurlijk waren wij ook heel benieuwd of met de afgelopen strenge winter met vorst, sneeuw en ijs op de sloten het goed uit te houden zou zijn met de water temperatuur voor verwarming op 60 graden, waterzijdig ingeregelde centrale verwarming en de speed-comfort ventilatoren. Na een volledig stook jaar welke bij ons liep van april tot april hebben wij in het stookseizoen 2020 tot 2021 omvattend de strenge vorst periode 7% meer gas verbruikt dan gemiddeld in voorgaande jaren. Wat ook belangrijk is de temperatuur in ons huis blijft gelijkmatig zonder grote schommelingen. De temperatuur regeling is 15 graden ‘s nachts, overdag 20 graden en ’s avonds 21,5 graden. Dit jaar november 2021 hebben wij de isolatie geoptimaliseerd middels vloerisolatie en Hr++ beglazing waar het nog niet aanwezig was. Hiermee hopen wij een nog beter resultaat te behalen, de water temperatuur voor de centrale verwarming hebben wij nu ook verlaagd naar 50 graden. Dus zijn wij tevreden over verwarmingsplaten met speed-comfort ventilatoren en de investering die wij daarin hebben gedaan. Het antwoord is een volmondig JA. Met vriendelijke groet, blijde bewoners van een huis in Berkhout