Zonneboiler

Geen ruimte of zin in zonnepanelen die direct elektriciteit opwekken? De zon kan ook water verwarmen. Op die manier kun je ook flink op gas bezuinigen. En wie wil er nu niet aan het einde van de maand een lagere energierekening ontvangen?


Warm water door zonneboiler in Avenhorn

Door: Cor Danenberg

Geplaatst op: 27 mei 2019

 

In het najaar van 1994 (!) kregen wij de gelegenheid van ons bedrijf om mee te doen met een zonneboilerproject. Nog vóór de zomer van dat jaar voorbij was, was de collector op het dak geplaatst en het vat met de warmtewisselaar op zolder geïnstalleerd.

De tank werd keurig geplaatst, liggend in een verloren hoek van de zolder. Er was nóg een reden waarom wij een liggende tank wilden. Doordat de tank ligt, is de positie van de zonnecollector in zijn geheel hoger dan de tank. Als systeem werd gekozen voor het ‘leegloop systeem’. Als de pomp van de zonneboiler stopt omdat geen warm water meer wordt geproduceerd loopt het water van de zonneboiler in zijn geheel leeg en komt in de tank terecht. Het voordeel is dat we voor de collector gewoon kraanwater kunnen gebruiken in plaats van glycol. Glycol is een soort antivries.

De boilertank is een warmtewisselaar en bestaat uit 2 gescheiden cilinders. Eén cilinder is verbonden met de collector op het dak, één cilinder met de waterleiding en de geiser.

De collectorzijde:

De collector aan- en afvoeraansluitingen zijn gemonteerd op de buitenste cilinder. Aan de onderzijde komt de aansluiting om het water dat zijn warmte heeft afgeven, weer naar de collector toe te voeren, en boven komt het opnieuw verwarmde water in de tank.

De geiserzijde:

In de binnen-cilinder komt aan de onderkant het koude water uit de waterleiding binnen en aan de bovenzijde van deze binnen-cilinder gaat het water naar de geiser.

De geiser: 

De warmwater- en centrale verwarming voorziening van de woning is een gecombineerde Remeha Avanta Combi ketel. De zonneboiler is aangesloten op de waterleiding die naar de Combi ketel gaat. De zonneboiler is niet opgenomen in de cv-installatie. Het water naar de geiser wordt voorverwarmd door de zonneboiler. In de zomermaanden wordt het voorverwarmde water tot wel 80 graden verwarmd. Boven deze temperatuur stopt de voorverwarming. De geiser voegt dan koud water bij. Het water uit de geiser is niet warmer dan 60 graden.

Op de warmwaterleiding is de douche, bad en een warmwaterkraan aangesloten. Na renovatie van de keuken in 1998 is ook de afwasmachine hierop aangesloten. Nog een aantal jaren later is in de keuken een close-in boiler geplaatst, omdat het (te) lang duurde voordat het warme water uit de geiser bij het aanrecht was. Dat leverde te veel standverlies op, dit hield in; relatief veel koud water weg laten lopen, en te veel warm water in de leiding laten zitten.

Werkzame periode:

Voor het gemak ga ik ervan uit dat de zonneboiler een half jaar per jaar werkt. Bij te koud weer werkt hij niet en bij sterke bewolking in combinatie met koude wind ook niet.

De afwasmachine

De afwasmachine heeft een aansluitwaarde van 2200 watt. Een afwascyclus is 1 ½ uur, en gebruikt bij kraanwater van 15 graden 1,3 kWh per afwasbeurt en bij water van 55 graden 0,75 kWh, een verschil van 0,55 kWh per afwasbeurt.

De vaatwasser wast ca 6 keer per week af, dat is een verschil van 3,3 kWh per week, en dat samen gedurende een half jaar is 27 x 3,3 = 89 kWh per jaar.

Douchen:

Gemiddeld verbruik per douchebeurt is 40 liter warm water. Er wordt 10 keer per week gedoucht.

Douchen zonder zonneboiler

Begintemperatuur van het kraanwater bij de geiser is 10 graden. Eindtemperatuur van het verwarmde water 60 graden. Het vermogen dat nodig is om het kraanwater 50 graden te verhogen is 2,33 kWh.

Douchen met zonneboiler

Begin temperatuur van het kraanwater bij de geiser is 40 graden. Eindtemperatuur van het verwarmde water 60 graden. Het vermogen dat nodig is om het kraanwater 20 graden te verhogen is 0,9 kWh.

Het verschil met en zonder zonneboiler is 1,43 kWh per douchebeurt. Per week is dat 14,3 kWh. Per half jaar is dat 14,3 x 27 is 386 kWh

Gedurende 25 jaar is er 25 x 89 kWh bezuinigd met douchen, een totaal van 2225 kWh.
Gedurende 25 jaar is er 25 keer 386 kWh bezuinigd met douchen; dat is een totaal van 9600 kWh.
Niet meegenomen is het frequentere afwas- en douchegebruik toen onze kinderen nog thuis woonden.

Enkele opmerkingen:

  • Toen onze drie kinderen nog thuis woonden, heb ik vele keren gezien dat tijdens het douchen de geiser niet bijverwarmde.
  • Vaak werd vastgesteld dat de collector vooral in de zomer uitgeschakeld was door de thermostaat; het water was dan 85 graden.

 

Cor Danenberg is een ‘verduurzamer pur sang’

Met name rond zijn tuin is alles duurzaam geautomatiseerd, zoals het besproeien van zijn gazon, maar ook de grasmaaier.

Op het dak van de schuur ligt een zonnepaneel welke is aangesloten op een accu. Deze accu voedt het laadstation van de grasmaaier. Het gemak dient de mens.