Water opvangen thuis

Het zal u niet ontgaan zijn: het regent zo nu en dan flink. En als er zo'n hoosbui overtrekt lopen wegen, kelders en weilanden onder. Goed omspringen dus met water. Hoe kunt u dit thuis realiseren?


Regenwater gebruiken

Door: Kees Wiersum

Geplaatst op: 24 mei 2019

 

Het zal niemand ontgaan zijn de laatste jaren: de discussie over de energietransitie woedt in volle hevigheid. ‘Er moet gehandeld worden en wel nu, er is geen tijd meer’, zegt de één. De ander is vooral bezorgt hoeveel het de gewone burger wel zal gaan kosten. Er worden astronomische bedragen genoemd. Wie heeft gelijk?

Zonder mijzelf druk te maken over bovenstaande (ook ik kan en wil daar geen antwoord op geven) maakte ik me jaren geleden al wel een beetje druk over water. Dat zit zo: we spoelen de toiletten met leidingwater, we besproeien de tuinen en de planten in de huiskamer met leidingwater, doen de was ermee en we geven de auto op zaterdagochtend een schoonmaakbeurt.

 

Plensbuien

Tegelijkertijd maken we steeds heviger wordende plensbuien mee, zo erg dat het bestaande rioleringssysteem het niet meer aankan. Iedereen kent de beelden van kinderen die met een fiets, de wielen tot de helft in het water, door ondergelopen straten rijden. En anders wel de ondergelopen fietstunnels, kelders en woningen!

In de zomer klinken er alarmerende geluiden over aanhoudende droogte. Codes die aangeven hoe het gesteld is met de droogte zijn gemeengoed geworden. Zo weten we precies wanneer we de tuin niet meer mogen besproeien, wanneer de auto niet meer gewassen mag worden. Zuinig met (leiding)water is dan het devies.

Een vreemde situatie: het (vaak in grote hoeveelheden gevallen) regenwater loopt via de riolering weg. Leidingwater wat kwalitatief tot het beste drinkwater ter wereld behoort wordt gebruikt om een toilet mee door te spoelen, of een auto mee te wassen!

We besloten tot een simpele (eeuwenoude) oplossing. De regenton. Voor een paar tientjes kochten we twee regentonnen en een vulklepje voor op de regenpijp. Zelfs wanneer je slechts een klein dak hebt is dit een goede manier om hemelwater op te vangen: één vierkante meter dakoppervlak vangt per jaar 850 liter water! Water wat gewoon afgevoerd wordt naar het riool.

Planten, de tuin, de auto, door middel van een gieter doorspoelen van het toilet (voor de kleine boodschap): water wat anders zomaar verdwijnt wordt nu gebruikt. Het is een praktische en goedkope oplossing.

De Waterzak

Toch gebeurd het regelmatig dat onze twee regentonnen droog staan. Een betere (maar duurdere) oplossing kan zijn het regenwater opvangsysteem. Dit bestaat uit een rubber zak die in de kruipruimte van het huis wordt aangebracht. Door middel van de bestaande regenpijp wordt de zak (inhoud variërend, maar normaal 4500 liter) gevuld via een filter. Overtollig water wordt afgevoerd naar het riool. Een elektrisch pompje pompt het opgevangen regenwater omhoog met een druk van 2 bar. Het water is zo schoon (en zonder kalk!) dat het gebruikt kan worden voor een buitenkraan (auto wassen), toiletten en de wasmachine. Nog meer besparing van water dus.

Onderhoud is minimaal: eens per drie maanden het filter reinigen volstaat. De pomp is elektrisch 850 W, maar werkt alleen wanneer er water gevraagd wordt. Wanneer het onverhoopt toch gebeurd dat er te weinig regenwater valt of het verbruik van water te hoog is, wordt de zak automatisch d.m.v. leidingwater opgevuld tot een minimum bruikbaar niveau.

Alles zover duidelijk en het klonk goed. Totdat ik de prijs van aanschaf en montage las: Waterzak en pompje plus alle andere benodigdheden: 2350,– Euro; aanleg nog eens 650,– Euro.
Dat is veel geld en het is beter niet naar de ‘terugverdientijd’ te kijken. Dat zal decennia gaan duren. Tenzij… er besloten wordt voor schoon leidingwater én daarna nog eens voor het vervuild water te gaan betalen. (Stel: je koopt in 8 cbm leidingwater per maand en je betaald ook nog eens voor 8 cbm vervuild water, na gebruik (= Duitse methode) Maar zover is het nog niet. Een dergelijk regenwateropvangsysteem schaf je aan uit idealisme, voorlopig niet om te besparen.