Zicht op Koggenland

Energie Door Ons!

Koggenland kijkt vooruit!

2020 – De provincie Noord Holland heeft een door het rijk opgelegde duurzaamheidsdoelstelling. De provincie bezit de grond aan de Jaagweg en is plan daar een zonneweide te ontwikkelen. Ook bereiken ons berichten dat de provincie aan het inventariseren is waar wind op land gerealiseerd kan worden, ook in onze gemeente. Je kunt in verzet gaan, maar waar ga je dan tegen in verzet? Je kan deze situatie ook zien als een hele grote kans voor alle Koggenlanders. Iets waarvan we allemaal kunnen gaan profiteren. Daarom willen wij als Koggenland Energie Neutraal het hele energietransitieproces zo sturen zodat deze in het voordeel van alle Koggenlandse burgers uitwerkt (win win). 

Toekomstvisie

2025 – Stel je nu eens voor je rijdt op de A7 richting Koggenland. In de verte doemen de windmolens op die de stroom opwekken voor jouw huishouden. Het was toendertijd een enorme goede beslissing om in de Koggenlandse energie coöp te investeren. Sindsdien krijg je ieder jaar 2500 Kwh van je elektriciteitsgebruik kado.  De toenmalige investering was laag en van de steeds stijgende energieprijzen heb jij geen last. Die 2500 Kwh zijn nagenoeg je hele jaarlijkse gebruik en je betaald alleen nog een paar tientjes per jaar aansluitingskosten. Regelmatig sta je te lachen als je in de meterkast kijkt.  

Je feitelijke energierekening wordt betaald door de klanten van het Koggenlandse energiepark: EDO (Energie Door Ons ☺)  langs de Jaagweg en de A7. De meeste afnemers zijn ondernemers in Koggenland. Deze ondernemers krijgen stroom tegen een gereduceerd tarief want onze Koggenlandse coöperatie werkt zonder winstoogmerk energie op. Sommige van die ondernemers met een groot dak of lekker op de wind leveren ook aan de coöperatie met hun molen en/of zonnedak. Want ‘s nachts en in het weekend gebruiken ze nauwelijks energie en de overschotten van de coöperatie worden tegen de reguliere marktprijs verder aan het net verkocht. De verdiensten ervan gaan terug via de coöperatie naar de deelnemers en de verenigingskassen. Zodat zelfs de mensen die niet deelnemen in de coöperatie er alsnog van kunnen profiteren.

Voorbeeld zonneweide met bijenkasten

Sinds jij en andere dorpsgenoten in de coöperatie zitten is er wel het een en ander in het dorp veranderd. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, douchen en koken; immers de duurzame stroom vloeit rijkelijk en tegen aanzienlijk lagere kosten dan het Russische gas. Ga maar na, de basiskosten van zonnepanelen daalden alleen maar verder en ook investeringskosten in grotere en kleinere windmolens zijn alleen maar gedaald. Dit terwijl de opbrengsten per installatie alleen maar groter werden. Vele Koggenlanders met grote daken hebben nu een zonnedak en een aantal kleine houten windmolens op hun terrein.

Natuurbehoud

Ook het grote zonnepark langs de jaagweg is geheel conform normen die rekening houden met de natuur aangelegd. Dit houdt in dat het geheel als een park is aangelegd met bomen, struiken, bloemen, wandelpaden, waterpartijen. Een compleet natuur- en recreatiepark voor alle inwoners is het geworden. Door deze natuurlijke aanpak blijven de panelen uit het zicht en ziet het er uit als een meer met groene eilanden, geheel zoals je wilt in deze groene gemeente.

Door al deze duurzame investeringen in de Koggenlandse Energiecoöperatie (voor en door inwoners) is het aanbod van schone duurzame Koggenlandse energie groot. Voor de deelnemers is er een persoonlijk financieel voordeel en iedereen kan ook nog genieten van een florerend verenigingsleven en van fijne natuur. Het is zo fijn thuiskomen als je de windmolens en natuurlijke zonneweide ziet vanaf de A7.

Koggenland is blij! 

Houten windmolens zoals je ze veel ziet in Groningen

PS. belangstellenden voor een op te richten Koggenlandse Energie Coöperatie kunnen kenbaar maken via ons contactformulier.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *