KEN gaat weer warmtemetingen uitvoeren!

Aanmelden kan niet meer. 

Voor seizoen 22/23 volgt later een nieuw formulier

Iedere particulier in de gemeente Koggenland kan in aanmerking komen een warmtescan uit te laten voeren door KEN. Hieronder staat een formulier om u aan te melden voor een volledige warmtescan bij u thuis.

KEN doet deze metingen gratis en vrijblijvend; omdat we met vrijwilligers werken is een vrijwillige  donatie aan de stichting natuurlijk altijd welkom.

Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met de warmtemetingen. U zult worden ingewerkt door een ervaren vrijwilliger. Geef u op via het aanmeldingsformulier hier onder en vink “wil vrijwilliger worden” aan. Wij nemen dan contact met u op.

Wij hopen u binnenkort te mogen bezoeken aan huis.

Warmtemetingen

Dat is schrikken, de laatste weken! Gingen eerder de benzineprijzen flink omhoog, nu zijn het de gasprijzen die de pan uitrijzen. Zeven keer ging de prijs al over de kop. En de winter moet nog beginnen! Veel mensen houden hun adem in: waar gaat dit eindigen? De media spreken al over een stijging van vele honderden Euro’s per jaar. 

Wat te doen? Overstappen naar een andere energieleverancier? Maar sommige van hen zeggen inmiddels (eenzijdig) de goedkope contracten op, al mag dit niet. Ook leveranciers voelen de stijging en die willen ze doorberekenen aan de consument. Er is geen ruimte om te stunten dit jaar.

Woning isoleren 

Net als het gas is goede raad duur. Want wat gaan we doen? 

Minder stoken en een warme trui aan? Een warmtepomp aanschaffen? Of toch maar de woning isoleren? Misschien is een (dure) investering gezien de huidige gasprijs ineens heel aantrekkelijk. 

Isoleren van de woning is verreweg het beste wat je kunt doen. Natuurlijk is minder gas gebruiken door de thermostaat lager zetten of korter douchen altijd een prima idee, maar wanneer de woning aan alle kanten dure warmte lekt zal de energierekening niet snel dalen. 

Wat moet het eerst aangepakt worden? Moeten alleen enkelglas ramen vervangen worden of moet het hele huis worden geïsoleerd? En hoe zit het met het dak? De vloer? Waar zitten de grootste energielekken eigenlijk? Hoe kom je daar achter?

Warmtemetingen

In de winter van 2019/2020 heeft Stichting Koggenland Energie Neutraal (KEN) bij een kleine  200 woningen warmtemetingen uitgevoerd. Vrijwilligers van de stichting voeren deze warmtescans bij u thuis uit. Met behulp van een infraroodcamera wordt de gehele woning in kaart gebracht: waar zitten de energielekken? Na deze scan weet u precies waar uw huis isolatie behoeft. U kunt met de scangegevens in de hand bij de gemeente (Bureau Duurzaam Bouwloket) verder geadviseerd worden, of direct door een isolatiebedrijf een offerte laten maken. Velen uit de gemeente Koggenland gingen u voor. Hieronder een aantal enthousiaste reacties die KEN na het uitvoeren van de warmtescans ontving. Wij vroegen de deelnemers het volgende: 

  • Hoe heeft u de meting ervaren?
  • Wat is daarbij aan het licht gekomen?
  • Heeft u energie besparende maatregelen getroffen en wat was daarvan het resultaat?

C.S.:     ‘Wij hebben de meting als positief ervaren. Er zijn ook enkele zogenaamde zwakke plekken (energielekken – KEN) aan het licht gekomen, die we zelf hebben aangepakt. Onder andere wat kieren dichtgemaakt en nieuwe tocht strippen aangebracht. Het resultaat is bijna niet meetbaar. Maar toch!’

Fam de H.:    ‘De kunststof achterpui: De meting heeft inzichtelijk gemaakt van wat we al ervoeren. Kou die via de panelen het huis binnendringt. We gaan de pui vervangen door een aluminiumschuifpui met Tripple-glas (4.60m x2.15m) 

De muren willen we in de toekomst met thermo-foam laten bijvullen. Na onderzoek blijkt dat er 8 cm steenwol in de spouw zit en er ruimte genoeg is om het bij te vullen’.

L. en A. J.     ‘We hebben de warmte meting als heel positief beleefd. Wat uit de meting kwam hadden we al een beetje verwacht. Naar aanleiding van de meting zijn we nog op zoek naar de isolatie die het best past en het meeste rendement oplevert.’

J.M. L.         Wij waren blij met de toezegging dat we in aanmerking kwamen voor de digitale warmtemeting van ons huis. Twee gezellige mensen namen met de warmtecamera foto’s van de kamers, de interpretaties van de foto’s werden met ons besproken. Wij zagen op de foto’s de opeenhoping van de warmte in de betreffende kamers. Het gehele huis is zo doorgenomen en gefotografeerd. Het huis was volgens de meting  ‘voldoende’ geïsoleerd.’

Fred R.        Ik heb de meting als prettig en interessant ervaren. Bij ons is alles redelijk geïsoleerd. Met het vervangen van het isolatieglas van de woonkamer is nog winst te behalen. Dit hebben we nog niet gedaan omdat er meer bij komt kijken dan alleen het glas vervangen. We vragen ons af of dit voor ons nog zin heeft en dat de kosten baten niet te negatief gaat doorslaan.

Theo S.        ‘Zeer positief met mensen die zeer gedreven zijn. Er zijn eigenlijk geen maatregelen nodig. In deze maand ga ik van het gas af en wordt er een warmtepomp geïnstalleerd.’

P. B.         ‘Positieve ervaring. Alleen op zolder was een stukje isolatie in het dak weggezakt. We hebben nog geen maatregelen genomen.’

Wouter J.        ‘We waren erg blij met de warmtescan! Het heeft ons concrete info (of eigenlijk foto’s) gegeven waar wij isolatie van ons huis sterk kunnen verbeteren. Daar zijn wij op dit moment de plannen voor aan het maken en gaan dit komend jaar uitvoeren. We gaan onze hal (halfsteens muur) aanpakken en een dakkapel waar vrij veel kou door naar binnen komt.’ 

Intussen kunt u op de volgende link bekijken hoe eenvoudig het soms kan zijn energie te besparen.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *