Zonneweide Berkhout komt er, maar…..

Doe mee dit is de laatste kans, niets doen is geen optie!

De zonneweide gaat er komen. De Provincie heeft haar plannen in voorbereiding. We hebben in een positief open gesprek met vertegenwoordigers van de provincie, gemeente koggenland, LTO en Koggenland Energie Neutraal (KEN) de mogelijkheden besproken om met de zonneweide zoveel mogelijk inwoners mee te laten delen in  de opbrengsten.

KEN  heeft ideeën ingebracht waarmee de 111 hectare met daarin 66 hectare voor de zonneweide in te vullen met een mens en natuurvriendelijke karakter en zo groen mogelijke opzet. Energieopwekken, recreëren en delen in de opbrengsten. Dat is waar we voor pleiten en ons hard voor maken. 

Denk en doe mee met KEN en zorg er daarmee voor dat onze inspraak zo veel mogelijk draagvlak heeft zodat we samen mee zullen profiteren van een zonneweide in een parkachtige omgeving.

Delen van dit bericht maakt ons samen sterk.

Gesprek

Na ons gesprek met Provincie en Gemeente op 14 oktober is overduidelijk geworden dat de plannen om een grootschalige zonneweide (66 hectare zonneweide van de totale oppervlakte van 111 hectare ) op het voormalig Distriport-terrein aan te leggen zeer concreet zijn geworden. Die zonneweide gaat er komen. 

Er is nog een laatste kans om invloed uit te oefenen hoe die zonneweide nabij de Jaagweg er uit gaat zien.

Stichting KEN heeft reeds meerdere malen duidelijk uitgesproken dat de zonneweide die daar gaat komen, niet net als in de Wieringermeer gebeurd is met het grootste windmolenpark op land, geen winstmachine of greenwashing moet gaan worden voor een multinational. Concreet betekent dat: geen eindeloze lelijke rijen zonnepanelen waar inwoners van Koggenland niets over te zeggen hebben en waar ze de volle (energie)prijs voor moeten betalen.

Wij willen niet dat de in onze gemeente opgewekte duurzame energie opgaat aan een datacentrum of ander project waar de inwoners van Koggenland geen enkele binding mee hebben. In de Wieringermeer werd een windpark aangelegd met een opbrengst van 1,3 teraWattuur, voldoende om maar liefst 370.000 huishoudens van energie te voorzien. Helaas gaat ruim 60% hiervan op aan de energievoorziening van een datacentrum van Microsoft. De rest van de energie zal al snel geleverd gaan worden aan de nog in die polder te bouwen energieslurpende datacenters van Google en Facebook.

Het doel van de nieuw te bouwen zonneweide moet zijn: CO2 neutraal energie opwekken, allereerst voor onze bewoners, verenigingen en bedrijven. Ons ultieme doel is om dit zonder winstoogmerk in een coöperatieve vorm te doen waar elke koggenlander aan mee kan doen. Door de vorm van een Coöperatie te kiezen geven we maximale inspraak aan de inwoners van Koggenland. De weide moet op natuurlijke wijze ingepast worden in het West Friese landschap. 

Denk en doe mee

Wij willen meeprofiteren van de opbrengst en willen medezeggenschap over hoe de zonneweide eruit komt te zien.  De stem van de Koggenlanders is daarom uitermate belangrijk. 

Wil je tussen de zonnepanelen recreëren? Moeten er bijenkasten en kruidenvelden komen? Moeten de agrariërs uit de omgeving de mogelijkheid hebben vee tussen de panelen te weiden? Wees creatief en stuur je idee(en) naar Koggenlandenergieneutraal.nl.  Of deel je mening via onderstaand formulier. Vergeet niet onderaan het formulier op de “Submit” knop te drukken.

Wij zullen er alles aan doen om de wensen van de bewoners kenbaar te maken, maar dan moet u uw stem laten horen! Het is een laatste kans.

Filmpje
Zonneweide met bijen


Stichting KEN is een onafhankelijke, niet-commerciële, A-politieke stichting die een duurzame gemeente Koggenland voorstaat. Om dit te bereiken is draagvlak onder de bewoners noodzakelijk. Daar werken wij hard aan!

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *