De geplande zonneweide tussen de Jaagweg en Berkhout in Koggenland mag geen grote vlakte glimmende panelen worden. Het terrein, 110 hectare groot, oogt nu groen en kan ook ondanks dat er energie wordt opgewekt, groen blijven. Daarover zijn de inwoners van gemeente Koggenland het wel eens.
Om dat te realiseren zijn er diverse ideeën geopperd door de inwoners van Koggenland en Stichting Koggenland Energie Neutraal (KEN).
Zo werden wij getipt eens een kijkje te gaan nemen bij Fruittuin van West, een zeer duurzaam tuin,- fruitkweekbedrijf, aan de rand van Amsterdam waar je zelf je fruit plukt. Mogelijk zou dit concept ook in het energiepark van Koggenland ingepast kunnen worden. Onze interesse was gewekt.
Afgelopen weekend heeft een bescheiden delegatie van KEN deze fruittuinen bezocht, gelukkig met een voorjaarszonnetje, nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond. We werden rondgeleid door een medewerkster die toevallig de dochter van de oprichters, Wil en Lisan Sturkenboom, van Fruittuin van West bleek te zijn. Fruittuin van West ligt in een prachtig stukje natuur, tussen Zwanenburg/Halfweg en Amsterdam.
Wil en Lisan verkochten in 2014 hun biologisch dynamische boomgaard in Dronten, om in Amsterdam hun droombedrijf op te zetten. Een bedrijf, dicht bij de natuur met grote diversiteit aan mogelijkheden, en ook dicht bij de consument.
Via de ‘supermarkt’ met de meest uiteenlopende producten, onder een dak dat bij mooi weer open kan, kom je in de ‘tuinen’. Links en rechts van het pad dat wij volgen, staan appel- peren- en pruimenbomen, afgewisseld met tuintjes die aangelegd zijn door groepjes mensen die deze onder eigen beheer hebben.
Tussen de bomen scharrelen kippen rond, voor het grootste deel haantjes, (de ongewilde, schattige kuikentjes uit Amsterdam en omgeving, die anders ‘geruimd’ worden). Deze kippen zorgen voor eieren (de weinige dames dan), bemesting van de tuinen, onkruid- en ongedierte bestrijding en ook voor vlees. Net als de varkentjes die we tegen kwamen en de vleeskoeien die in een wei aan de overkant van de weg langs de tuinen staan. Fruit, vlees, kaas, sappen, eieren en veel meer, ligt klaar voor de consument in de eigen supermarkt.
Aan het einde van het pad staat een gebouwtje – er blijken er meerdere te staan, her en der verspreidt – die gebruikt wordt voor samenkomsten zoals vergaderingen, even droog zitten op een regenachtige dag en voor kindervermaak. Deze ruimten worden ook verhuurd.
Er zijn nog twee secties van dit interessante bedrijf. Ook hier diverse fruitbomen, afgewisseld met tuintjes maar zonder kippen of varkentjes.
Hier staan, tot onze verrassing, kiwibessen onder een overkapping waar je ook even wat kan eten of drinken.
Voor de kinderen is er een kinderdoolhof gemaakt van fruitkisten, er zijn schommels tussen de bomen en buizen om doorheen te kruipen. Kinderen kunnen hier spelen, ontdekken en lekker vies worden!
Duurzaamheid staat uiteraard hoog in het vaandel bij Fruittuin van West. Er is een biovergister die kleine hoeveelheden gas produceert en twee biomeilers. Door deze biomeiler, zeg maar een composthoop, lopen tyleenslangen. Bij composteren komt veel warmte vrij. Water wat door de slangen loopt wordt verwarmt. In dit geval wordt de warmte gebruikt in het woonhuis van de eigenaren van Fruittuin van West. Er zijn twee van deze biomeilers, één in gebruik, de andere wordt momenteel afgebouwd.
Op het terrein wordt water opgepompt uit een 40 meter diepe bron, dubbel gezuiverd waardoor het uiteindelijk gebruikt kan worden voor mens en dier. De tuinen zijn namelijk niet aangesloten op de gemeentelijke watervoorziening. Momenteel wordt er op het bedrijf gekeken naar zonnepanelen, over hoe zij deze kunnen inzetten op het bedrijf. KEN zou, ook al is het bedrijf niet in Koggenland gevestigd, de tuinen graag informeren.
Fruittuin van West zou in Koggenland zeker een aanwinst kunnen zijn want wat is er nu mooier wanneer een soortgelijk bedrijf op een nog aan te leggen zonnepark zou worden ingepast?
