‘hoofd in de wolken (en tussen panelen)’

Het verhaal van Harry en Joke Arents  in Berkhout

Op 21 maart 2018 zijn er bij ons op de Bruggevaart in Berkhout acht zonnepanelen geplaatst. De Vereniging Eigen Huis (VEH) had een aanbesteding uitgeschreven voor een collectieve inkoop van zonnepanelen, die door de fa. Tautus werd binnengehaald. 

Na een avondje voorlichting, en wat rekenwerk hebben we ons aangemeld. Er moest een borg van €150,– betaald worden; er volgde een schouw, en op die bewuste 21e maart is het geheel in een halve dag geïnstalleerd. 

We zijn nu elf maanden verder. De installatie heeft volgens de bijgeleverde app inmiddels 2278 kilowattuur opgewekt. Met een rekenfactor van €0,21 per kWh is dit een bedrag van €473,84. We zijn hier zeer content mee. 

We realiseren ons dat we een erge mooie voorjaar en zomer achter de rug hebben. Dus durven we deze cijfers niet door te rekenen. Immers, als we het aanschafbedrag van ± €2400,– (netto, d.w.z. na BTW teruggave) delen door deze jaaropbrengst, komen we op een terugverdientijd van 5 jaar uit! Ik denk dat we onszelf dan rijk rekenen. Maar van 6 jaar mogen we toch wel uitgaan!

De zwartkijkers die ons tijdens de periode van oriëntatie al dan niet gevraagd van advies hebben voorzien, spraken van een terugverdientijd van minimaal 10 jaar!

De panelen zijn van het merk Talesun van het type TP660M en kunnen 270 Watt-piek leveren. Talesun garandeert een terugval in vermogen na 10 jaar van maximaal 10%,  en na 25 jaar van maximaal 20%.  

Vanuit esthetisch oogpunt hebben we voor de zwarte (t.o.v. blauwe) panelen gekozen.

De omvormer is van het merk Growatt. Maximum capaciteit is 2000 Watt. Bij zéér zonnige dagen, afgelopen voorjaar(!), hebben we pieken van 2023 watt afgelezen.   WIFI is standaard. Dit zorgt voor de mogelijkheid om met de bijgeleverde APP de opbrengst in de gaten te houden.  Growatt levert 10 jaar garantie op hun omvormers. 

Al met al zijn we z.e.er tevreden over onze installatie, en apart van het financiële aspect, geeft het een prima gevoel een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu!

Harry en Joke Arents 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *