We zijn er helemaal klaar mee!

Een beetje cryptisch deze zin om een artikel te beginnen.

Wij, Mary en Karel, vinden het leuk om dingen te verzinnen, een beetje crea-Bea zou je kunnen zeggen. Mary ontwerpt leuke cadeaus in haar hobbyshop en ik (Karel) is meer bezig met technische verzinsels op verschillende vlakken. Onder andere energiebesparing. 

Natuurlijk doen wij dit voor een mindere afhankelijkheid van derden, lagere vaste lasten, comfort en het milieu, de volgorde mag u zelf bepalen.

Uitgesplitst is de “mindere afhankelijkheid” versneld door de situatie die nu heerst in de wereld van aardbevingen (ook in ons eigen land), oorlog en grote mogendheden die voor ons bepalen. Met als drijfveer: geld.

De “lagere vaste lasten” bereiken we wel met een hoger investering in één keer, maar kapitaal op de bank rendeert ook niet, de energierekening komt iedere maand terug.

Een veel gehoord advies momenteel is: zet de kachel een paar graden lager. Op de televisie en in de media werd uitgebreid belicht dat dit voor veel mensen tot onacceptabele situaties heeft geleid. Mede door de ‘graaiers’ in de wereld hebben veel medemensen deze winter als “oncomfortabel’ ervaren.

Niet geheel onbelangrijk is het “milieu” zie de rampen als aardbevingen, overstromingen, droogte, opwarming en geweld om geld. Ik ben zeker geen doemdenker, maar als iedereen een stapje zet komt het misschien zover dat we nog een paar eeuwen bij kunnen tekenen.

Misschien vraagt u zich dan af wat wijzelf hebben gedaan in een poging het tij te keren. Bij aankoop van ons huis hebben we een hoog-rendement centrale verwarmingsketel laten plaatsen met radiatoren in plaats van de oude heteluchtverwarming en de oude elektrische boiler. Daarna dakisolatie en later de spouwmuur geïsoleerd. Ook alle ramen werden vervangen door dubbelglas en later HR++ glas in de verblijfsruimten. In 2012 de eerste zonnepanelen geplaatst waardoor onze elektrische energiebehoefte volledig werd afgedekt. 

De vloerisolatie maakte de warme deken van het huis helemaal af. In november 2023 werd de centrale verwarming (op gas; was niet meer de eerste) vervangen door een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp en in december 2023 werd de gasmeter verwijderd. Nu is in de afgelopen week onze zonnestroominstallatie vervangen door een daglichtinstallatie met een hoger rendement waardoor wij hopelijk onze energiebehoefte voor de woning en bewoners kunnen afdekken.

Na het lezen denkt u misschien dat wij veel geld kwijt zijn en ja, het was niet gratis. Alle nog niet afgeschreven zaken hebben wij aangeboden aan derden voor een tweede leven op een andere locatie. Vakantiereizen naar verre warme oorden of opgespoten sneeuwgebieden is aan ons niet besteed. Wij kiezen voor een comfortabel leven op ons eigen behagelijke stekje in ons mooie Berkhout en dat mag ook wat kosten.

Met groeten van Mary en Karel. 

Oude situatie

p.s. Elders in deze website zijn meer verhalen te vinden van Mary en Karel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *