Tuinders Vereniging profiteert van de zon

Niet lang geleden stond in een van de plaatselijke bladen een artikel over de ATV, de Amateur Tuinders Vereniging te Obdam. Het verhaal ging over duurzame energieopwekking door middel van zonnepanelen en een manier om altijd voldoende water voorradig te hebben tijdens droge perioden. Voor stichting KEN (Koggenland Energie Neutraal) reden om een kijkje te nemen. 

Paradijsje

De leden van ATV kunnen sinds kort een kop koffie zetten, misschien luisteren naar de radio of wat elektrisch gereedschap gebruiken in hun eigen tuinhuis. Klinkt niet heel bijzonder maar wel wanneer je weet dat deze 2 hectare land van de tuindersvereniging vroeger niet op het reguliere elektriciteitsnet was aangesloten. Ook is er geen gasaansluiting. En moet je deze 2 hectare grond beregenen met water uit de waterleiding tijdens droogte?     

Maar de leden bleken even vindingrijk als ondernemend te zijn.

Kliko met waterpomp

Onder bezielende leiding van voorzitter Hans Knijn werd allereerst gezorgd voor voldoende water op alle tuinen. Daartoe werd een even simpel als ingenieus stelsel van leidingen aangelegd met in iedere tuin een waterput. De putten blijken ingegraven kliko’s te zijn, waardoor iedere put meteen een deksel heeft. Je moet er maar opkomen! Het water wordt betrokken uit een sloot die deel uit maakt van het hoge waterpeil in deze streek.

Kliko waterput

Om voldoende elektriciteit te hebben werden op de kantine van de tuinderij 18 zonnepanelen geplaatst met een gezamenlijk vermogen van 6660 Wp, voldoende om nog elektriciteit terug te kunnen leveren nadat iedereen op de tuin voorzien is. 

We maken een wandeling tussen de tuinen. Wat een rust straalt deze prachtig verzorgde tuinen uit! Soms is een perceel geheel gevuld met ontluikende groente maar er zijn ook leden die van hun stukje grond een sprookjesachtige tuin hebben gemaakt. Een van de leden, in het gewone leven kok, heeft een Eftelingachtige buitenkeuken gemaakt waar vis gerookt kan worden en een barbecue gehouden.

Buitenkeuken

Aan de randen van het complex is het alsof je midden in een natuurgebied bent belandt. Een kanjer van een brutale haas rent voor ons uit, een gans met kroost even verderop en een reiger die zich concentreert op het vangen van een vis. Op de hoek van het terrein staat een uitkijktorentje om, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg, nog meer wild te spotten

Nadat voorzitter Knijn een kop koffie voor ons gemaakt heeft (uiteraard met elektriciteit van de zonnepanelen op het dak) zit het bezoek er weer op. Met een gekregen krop sla, de aarde er nog aan, nemen we afscheid. Straks, met pensioen, misschien óók maar een tuin huren…

Overzicht

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *