Pioniers

Het verhaal van Kees Wiersum aka Zware Kees uit Berkhout, duurzaamheidspionier sinds de jaren 80!

Ergens eind jaren tachtig werden zonnepanelen, die toen nog erg nieuw waren, door een actie opgestart door Greenpeace een stuk goedkoper. Omdat wij het milieu een warm hart toedragen besloten we om een viertal panelen aan te schaffen en deze op ons deels platte dak te plaatsen. We waren de eersten in de wijk, echte pioniers dus.

Net toen het laatste paneel geplaatst was en ik trots omhoog stond te kijken reed de buurman met een gloednieuwe auto de straat in. Hij keek mee naar boven terwijl ik uitlegde dat van nu af aan de elektriciteitsmeter (toen nog een ouderwetse schijfmeter) bij ons achteruit zou draaien op zonnige dagen. We zouden meer energie opwekken dan verbruiken!

Hij keek zuinig en zijn commentaar loog er niet om.

  ‘Een hele slechte investering!’ was zijn mening en hij parkeerde zijn nieuwe auto (die na het verlaten van de showroom minstens 1500 gulden minder waard was geworden) op zijn inrit.

Toen wij gingen verhuizen in 2008 namen we de zonnepanelen mee, (dat is het handige van zonnepanelen, je neemt ze gewoon mee).

Helaas staat ons huidige huis in Berkhout met het dak op het noorden. Je kunt wel zonnepanelen op de noordkant plaatsen maar logischerwijs is de opbrengst dan significant lager. (en de terugverdientijd daardoor veel langer).

(bron Zelfstroom)

De oplossing werd gevonden door de panelen op het dak van het tuinhuis te plaatsen. Deze heeft een puntdak op het oosten en westen. De verwachte opbrengstvermindering werd gecompenseerd door nog eens drie nieuwe panelen bij te plaatsen.

De zeven panelen werden tien jaar later vervangen door 8 nieuwste generatie panelen. (JA Solar Monokristallijn Percium 295 – 300 Wp).

Zelfs na ruim 25 jaar werden de oude panelen niet afgedankt:  

De oudste vier werden gerecycled en de drie 10-jaar oude panelen doen nu dienst ergens op een dak in Groningen.

De eerste panelen hebben ruim 25 jaar dienst gedaan! In acht jaar tijd waren deze afgeschreven en hebben daardoor 17 jaar gratis elektriciteit geleverd.

De huidige acht hebben een opbrengst (zover ik dat nu na een half jaar kan inschatten) die ongeveer 8 x hoger is dan de oudere zeven.

‘De huidige acht leveren nu ongeveer 8 x meer electriciteit terug aan het net dan de oudere zeven, zover ik dit na een half jaar kan inschatten. Terugleveren betekend dat het eigen verbruik (door apparaten in huis) al is verrekend. Het is dus electriciteit die ‘overbodig’ is en teruggeleverd wordt op het net en waarover ik een vergoeding ontvang.’

Maand Teruggeleverd
MaandTeruggeleverd Verbetering
Aug ’1731 kWh’18155 kWh5 x zoveel
Sept ’1716 kWh ’18 71 kWh4,44 x zoveel
Okt ’174 kWh ’18 43 kWh10,75 x zoveel
Nov ’171 kWh’1810 kWh10 x zoveel
Dec ’170 kWh’181 kWh
Jan ’180 kWh ’194 kWh
Feb ’183 Kwh’1926 Kwh8.7 x zoveel
West
Oost

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *