Landbouw en veeteelt onder zonnepanelen.

Agro fotovoltaïsche energie (zonnepanelen) zorgt voor een aanzienlijk hogere oogstopbrengst (30%) in Opper-Beieren. Daarover rapporteert de specialist voor fotovoltaïsche installaties en opslagconcepten, Eco-House. Het systeem betreft een zonnestelsel met een piekvermogen van 749 kilowatt (kWh) in Althegnenberg. Sinds dit voorjaar levert dit zonne-energie, terwijl er landbouwgewassen onder kunnen groeien.

Door de halfschaduw kan de boer, afhankelijk van de aanplant, een extra opbrengst behalen van circa 30 procent. Volgens wetenschappers hebben de geworpen schaduwen een positief effect op de luchttemperatuur, de instraling en de waterbehoefte. Concreet leidt de schaduw tot koelere dag- en warmere nachttemperaturen en hogere luchtvochtigheid dan bij traditionele buitenkweek.

Landbouw onder zonnepanelen is niet nieuw in Europa, landen als Zweden, Duitsland en Italië b.v. gingen ons voor. Zou dit voor Nederland, dat minder ruimte heeft dan andere Europese landen, niet ook een goede oplossing zijn? De combinatie landbouw/zonne-energie, een win-winsituatie.

Baas boven baas

Boeren versus verduurzaming?

Zonneweides en landbouw, zijn dat gezworen vijanden? Ja, zeggen critici van deze energieparken, goede landbouwgrond moet niet worden opgeofferd. 

   ‘Landbouwgrond is om voedsel te verbouwen!  Punt uit!.’ Wordt dan bijvoorbeeld als argument gebruikt.

   Maar is het werkelijk zo zwart-wit? Moeten boeren perse lijnrecht tegenover verduurzaming staan? 

In Oberbayern, Duitsland, denken de mensen daar dus genuanceerder over. Hier is, op een oppervlakte van 2,2 hectare, een innige samenwerking tussen agrariërs en producenten (particulieren) van duurzame energieopwekking ontstaan.

   Op een akker zijn rijen zonnepanelen geplaatst met stroken landbouwgrond ertussen, breed genoeg om in het najaar de oogst binnen te halen.

Zo levert deze grond niet alleen de zo noodzakelijke gewassen op maar ook groene energie.

Zo maar een voorbeeld hoe het ook kan op, dichter bij huis, de geplande zonneweide nabij de Jaagweg. Ook daar is het niet nodig dat er een tweedeling in de samenleving door ontstaat. Het kan beiden. Combineer de zonneweide met landbouw, recreatie en kruidentuinen. In Koggenland hebben we daar bijna 100 hectare voor…

Denk mee en steun ons een acceptabel energiepark in de gemeente te realiseren! Op onze website (www.koggenlandenergieneutraal.nl vind u meer over onze ideeën betreffende zonneweides.

Koeien in de schaduw van zonnepanelen

Meer voorbeelden en informatie

https://www.deingenieur.nl/artikel/akkerbouw-onder-zonnepark

https://www.gfactueel.nl/Fruit/Nieuws/2019/5/Test-zonnepanelen-boven-frambozenteelt-427233E/

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/06/26/zonnepanelen-beschermen-zachtfruit

https://www.deutschlandfunkkultur.de/agrophotovoltaik-sellerie-anbau-unterm-solarpanel.976.de.html?dram:article_id=449949

About the author

Comments

  1. Zonnepanelen op kassen. Ik zou zeggen: win win win. Waarom er niet eerst voor zorgen dat alle daken bedekt zijn met panelen, voordat er zoveel grond aan verloren gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *