Energiebesparen is besmettelijk!

Wij zijn Mary en Karel en wij wonen in een woning uit 1968 in Berkhout.

In 2012 begon voor ons mede door de lage rente op spaargeld de belangstelling voor zonnepanelen.

Eigenlijk een rare naam aangezien de panelen geen zon maar juist licht nodig hebben om energie op te wekken.

Tijdens een langere zonnige periode neemt na een paar dagen door vervuiling in de lucht de opbrengst van de panelen iets af omdat het licht, voor ons niet waarneembaar, aan intensiteit afneemt.

Ons stroom verbruik was gemiddeld op jaar basis 2800 kilowatt en daar hebben wij onze hoeveelheid panelen op aangepast, wij hebben namelijk 14 panelen van 195 Wattpiek op ons ideaal gesitueerde dak liggen onder een hoek van 35 graden iets door het zuiden heen.

Bij een berekende gemiddelde opbrengst van 88 procent met een terug loop van ongeveer 1 procent zouden wij nu op een rendement van ongeveer 82 procent moeten zitten.

Door de zeer goede kwaliteit van de geleverde panelen hadden wij in 2018 een rendement van 112%  waarbij de maand juni (362 kilowatt)ongeveer 100 kilowatt minder op bracht dan de maanden mei  (456 kilowatt) en juli (460 kilowatt), dit komt neer op een gemiddelde jaaropbrengst  van 2850 kilowatt dus een gemiddeld rendement  van 104,5 %.

Nog meer besparen

U begrijpt dat de prikkel tot energie besparen besmettelijk blijft dus praktisch alle verlichting bij ons is Led-verlichting, de tijd van de felle witte verlichting ligt gelukkig al jaren achter ons, Led-verlichting is veel zuiniger want het hoeft geen energie te stoppen in heet worden. (wie heeft nooit zijn vingers verbrand aan een gloeiend heet bolletje?)

Ook hebben wij na de aanschaf van onze nieuwe gasgestookte centrale verwarmingsketel  de aanvoer- en de retour temperatuur aangepast waarbij de aanvoer temperatuur is afgesteld op 60 graden en de standaard radiatoren voorzien van in de handel verkrijgbare ventilatoren, wij verwachten hiermee ons gasverbruik minimaal  10 – 15% te verminderen.

Hopelijk kunnen wij duidelijk maken dat ook in een jaren 60/70 huis het energie verbruik beheersbaar kan zijn.

Groet van de trotse bewoners van een huis in Berkhout.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *