Zonnepanelen op eigen dak

Ton Scholte, bezorgd over de afhankelijkheid van energie en het milieu. Eigenaar van zonnepanelen sinds 1999.

Onder de voorwaarde dat het dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen en de middelen daarvoor beschikbaar zijn, verdient het aanbeveling om te investeren in panelen.

Het is niet verstandig om hier leningen voor af te sluiten, tenzij deze renteloos zijn of een fiscaal karakter hebben.

Vroeger moest het dak op het zuiden zijn gericht maar dat is niet meer zo. De kwaliteit van de panelen zijn in de loop der jaren sterk verbeterd en kunnen ook op het oosten of het westen worden geplaatst.

Zonnepanelen in twee richtingen
Panelen in twee richtingen

Met een dak op het Zuiden kunt u jaarlijks 150 kWh per m2 zonnestroom opwekken. De opbrengst van een dak op het Oosten of Westen is nog steeds 125 kWh per m2. De afmetingen van een zonnepaneel zijn doorgaans 1,65 x 1 meter. Het vermogen per zonnepaneel is momenteel (2018) gemiddeld 280 Wp per zonnepaneel.

De meeste aanbieders van panelen kunnen u goed adviseren. Wees wel bedacht dat er veel aanbieders op de markt zijn en de prijsverschillen groot zijn. Met partijen die alleen op afstand een offerte doen kunt u beter niet in zee gaan. Laat daadwerkelijk iemand langskomen die de mogelijkheden bespreekt en u adviseert.  Vraag ook meerdere offertes aan.

In verband met de capaciteit van het net bent u wel beperkt met het aantal panelen, en dat is weer van invloed op de maximaal benodigde omvormer. Het is daarom van belang dat de levering van stroom van de panelen wordt aangemeld bij Liander, Anders komt u niet in aanmerking voor een vergoeding. U kunt zich ook zelf aanmelden op www.energieleveren.nl

De BTW op deze investering kunt u terugvragen. Tegen een vergoeding willen de meeste leveranciers dat ook voor u doen, maar u moet zelf de gegevens aanleveren en de BTW voorschieten. Dus u kunt het dan net zo goed zelf regelen via de belastingdienst. U vraagt eenmalig BTW nummer aan en dient vervolgens de aanvraag voor vergoeding in.