Elias Peetoom bij molens Jaagweg

Van Elias mag het altijd lekker waaien

Wat Elias Peetoom (1952) betreft mag het altijd lekker waaien. Samen met zijn vrouw Cilia en dochters Marieke en Anne runnen zij de manege Trenshoeve aan de Kerkebuurt in Berkhout.  

Van oorsprong was Elias melkveehouder. Met zijn vader exploiteerde hij in een maatschap de boerderij, tot zijn vader kwam te overlijden in 1994. De onderneming was sterk aan renovatie toe en de middelen waren op dat moment niet voorhanden. Voortzetting van de melkveehouderij was geen optie. Via een kermisborrel en Piet Koeman belandde Elias op een betonmolen en heeft dat 9 jaar met veel plezier gedaan.

Trenshoeve Berkhout
De Trenshoeve Berkhout

De Gemeente had in 2003 grond nodig voor de uitbreiding van de nieuwbouw en kocht 9 ha grond van hem. In Elias zit ondernemersbloed. Uit het verleden had hij wel iets met paarden en in die tijd diende hij het verzoek in voor de bouw van de manege. Dat verzoek lag nog niet koud op tafel toen de Gemeente het voorkeursrecht uitsprak voor 20 grond die hij nog in zijn bezit had. 5 ha mocht hij zelf houden. Deze grond betreft het omstreden Distriport.

De vergunning voor de manage kwam daarna snel rond.

Windmolens Jaagweg

Met een 6-tal agrarische ondernemers liepen toen al gesprekken voor de exploitatie van windmolens. Deze Vestas V50 molens met een vermogen van 750 kw/u kwamen in 2005 in bedrijf.

De levensduur van een molen wordt geschat op 20 jaar. Na 13 jaar kwam er een voorstel om de molens tegen een gunstige prijs te vervangen.

Helaas kwamen de leden van de maatschap niet unaniem tot een eensluidend besluit, waardoor er sinds 2018 6 nieuwe molens staan en 1 oude.

De nieuwe molens (Siemens Gamesa)  zijn een exacte kopie van oude molen en hebben dezelfde capaciteit. 
Liever had men een molen aangeschaft die 5 meter hoger was met 3 meter langere wieken. Deze molen zou gauw 20 % meer energie opleveren, maar helaas kreeg men daar niet de vergunning voor van de Provincie. 

Elias is een pionier in energie!

Warmte uit mest
Warmte uit mest

Vlak voor vertrek komen wij langs de mest vaalt. In de vloer heeft hij polyethyleen buizen laten  aanbrengen. Op deze leiding heeft hij als experiment twee circulatiepompen aangesloten. Als de berg redelijk gevuld is, kan de temperatuur wel oplopen tot 55 graden. In de winter is dat voldoende om de naastgelegen schuur van 200 m2 vorstvrij te houden.

Alle beetjes helpen.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *