Wie zijn wij?

Kees Wiersum

Kees Wiersum

Sinds mijn vroege jeugd ben ik opgevoed met het idee dat respect voor de natuur vanzelfsprekend moet zijn. Een gezond milieu (en vooral de bedreiging hiervan) zou daarna als een rode draad door mijn leven lopen.

Sinds 1977 begon mijn cariere in de internationale scheepvaart (momenteel vaar ik als kapitein op een zwaarlading schip). In de jaren tachtig verrichtte ik hand,- en spandiensten als vrijwilliger bij Greenpeace, later werd ik eerste stuurman op de Greenpeaceschepen. Ik denk dat het daar was dat de mogelijkheden van duurzame energie serieus werden besproken.

Later, toen ik in Koggenland kwam wonen, was er een bijeenkomst in het dorpshuis. Burgermeester Posthumus stelde toen de vraag hoe wij, de bewoners van Berkhout, het dorp zouden willen zien na tien jaar. Ik stelde voor om het dorp in tien jaar tijd energie neutraal te maken: Berkhout Energie Neutraal, later Koggenland Energie Neutraal genoemd, was geboren.

Ton Scholte

Gepensioneerd oud bankier. Ruim 46 jaar ervaring in de financiering van het bedrijfsleven onder meer als specialist in de complexe vraagstukken. Betrokken bij het milieu en de toekomst van de generatie die na ons komt.

Aan energie kleven economische belangen en dat heeft tot nu toe alleen maar tot oorlogen geleid. Dat wij moeten stoppen met gaswinning in Groningen is iedereen het over eens.  Wij moeten ons onafhankelijk kunnen stellen van het Russische gas en de olie uit het Midden Oosten. Daarom moeten wij ons richten op alternatieve milieuvriendelijke energievoorzieningen. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt wat de technologische ontwikkeling voorop. Voor de oplossing van het milieu- en klimaat probleem zie ik volop mogelijkheden.

Martin van Wilpe

Gepensioneerd gastechnisch medewerker en energie besparingsvoorlichter.
Als installateur in Amsterdam heb ik mij bezig gehouden met gas, water, sanitair,riolering en dakonderhoud. In 1975 ben ik als gastechnisch medewerker bij het toenmalig “GGKNH” of te wel “Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop-noord Holland” in dienst getreden. Bij de afdeling voorlichting heb ik veel klanten van advies kunnen dienen over energiebesparen.

Ik ben bij NUON met de vut gegaan, en heb ik in 2002 zelf een bedrijf gestart met als doel “energie besparen”. Het maken van op maat gemaakte energiebesparings rapporten was één van mijn taken en, daar bij ook het leveren van energie labels

Sinds 2017 ben ik mijn werkzaamheden gestopt, maar vond het jammer dat ik mijn kennis niet meer zou kunnen uitdragen. Maar bij Koggenland Energie Neutraal kan ik met InfraRood -fotografie mijn ei weer kwijt.

Sinds 2017 ben ik mijn werkzaamheden gestopt, maar vond het jammer dat ik mijn kennis niet meer zou kunnen uitdragen. Maar bij Koggenland Energie Neutraal kan ik met InfraRood -fotografie mijn ei weer kwijt.

Bea Pijlman

Acht jaar geleden ben ik in De Goorn komen wonen waar ik het erg naar mijn zin heb. De omgeving is prachtig en verveeld nooit. Ik mis eigenlijk maar één ding, bomen, heel veel bomen. Bomen zijn zo belangrijk voor een gezond leefklimaat dat ik de kap van elke boom zou willen tegenhouden. 

Zuinig, dat woord past bij mij denk ik , zuinig op de natuur en mijn knip. Het liefst zou ik zo weinig mogelijk willen uitgeven aan stroom en gas, maar in een huurwoning kan je niet zomaar veranderingen aanbrengen om dat te realiseren.

Toen Koggenland Energie Neutraal in het najaar van 2019 vrijwilligers zocht voor het scannen van huizen had ik daar meteen zin in, met een warmtecamera in beeld brengen waar eventueel warmte naar buiten lekt en kou naar binnen kan.

Als eerste mijn eigen woning bekeken (2005) kon ik oefenen, niets mis mee. Toen bij mijn kinderen, bij de één een stukje weggezakte isolatie gevonden bij de ander een koudebrug op zolder, verder hebben ze onbewust denk ik, mijn bespaar tik meegekregen. Zo ging het ook bij het scannen, soms vond je iets maar het was opvallend hoeveel mensen bezig zijn met isoleren.

Hans Geertse

Gepensioneerd arbeidshygiënist/medisch analist. Als medisch analist ben ik leidinggevende geweest in een medisch keuringscentrum. Een arbeidshygiënist houdt zich bezig met het in kaart brengen van arbeidsomstandigheden op het gebied van gassen, dampen, stof, klimaat, geluid, trillingen, biologische componenten, het uitvoeren en beoordelen van risico inventarisatie en evaluaties, etc.

Arbeidsomstandigheden metingen en milieu metingen liggen uiteraard dicht bij elkaar. In beide vakgebieden heb ik me bezig gehouden met meten. Deze achtergrond sluit aan bij het meten van de isolatie van woningen.

Ruud Roos

Geboren in Leeuwarden, opgegroeid in Amsterdam en nu al meer dan 45 jaar woonachtig in De Goorn. Ik ben een gepensioneerd theatertechnicus. Ik houd van tuinieren, lezen en een lekker glas wijn kan ik ook goed waarderen.


Met een eigen huis ben je al snel bezig met isoleren en met energie zuinig wonen. Ik denk dat het goed is om niet alleen over je eigen huis na te denken, maar dat je ook voor je omgeving iets kan doen. En dat is wat KEN doet. Er werden vrijwilligers gevraagd werden om metingen te verrichten Daar heb ik mij voor opgegeven. Mensen vonden het leuk dat we kwamen, waren geïnteresseerd in de uitkomsten en hopelijk hebben ze met de gegevens iets gedaan. Het eerste jaar was een periode van uitproberen.

Nu gaan we het structureler aanpakken. Ik zie er naar uit om in het najaar weer te gaan beginnen met de metingen en hoop vooral dat we veel aanvragen zullen krijgen van mensen die nog iets minder bezig zijn met het energie zuinig maken van hun huizen. Het KEN is er klaar voor.

Ger de Rooij

In 2002 ben ik verhuisd van een stedelijke leefomgeving nabij Amsterdam naar het buitengebied van Berkhout. Wij betrokken een oude stolpboerderij die wie geheel hebben gerenoveerd waarbij met name duurzaamheid en de mogelijkheid wat kleinvee te houden centraal stonden.

Vorig jaar heb ik voor Koggenland Energie Neutraal deelgenomen aan het project warmtemeting. Als vrijwilliger bezocht ik met een warmtecamera vele huizen in Koggenland om warmtelekken op te sporen. Het enthousiasme van de mensen van KEN werkte aanstekelijk en nu probeer ik mij nuttig te maken met het ondersteunen op administratief gebied van de diverse activiteiten.

KEN is er voor de inwoners van Koggenland en komt op voor de belangen van de inwoners bij alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie in Koggenland. Dit spreekt mij aan.

Frank Scholtens

Geboren Zaandammer, via Zuidlaren, Groningen, Venlo, Hoorn in 1995 in Spierdijk terecht gekomen en nooit meer weggegaan. Houdt van reizen, lekker borrelen, tafelen, rock, festivals, natuur, wandelen, uitzicht, organiseerde ooit het On(w)ijs Festival.  

Vader van drie. Heeft veel ideeën, brengt mensen bij elkaar, is positief, is pragmaticus, technicus en opgeleid als Informaticus. Grote interesse in duurzaamheid, ecologie en het groene energiebeleid sinds eind jaren 70.

Druk bezig een voormalig hotel in Duitsland om te bouwen tot ecologische droomplek, een plek waar geëxperimenteerd wordt met allerlei vormen van energiewinning, zo winnen we bijvoorbeeld warmte uit compost, een zogenaamde biomeiler. Koggenland is veel duurzamer dan de meeste mensen weten.