Marco en Nicole halen hun warmte uit borstvoeding. . . . . . . . . . . . van een koe

Warmte uit melk in Hensbroek

In de melkleiding van het bedrijf is een warmtewisselaar opgenomen die de warmte van de melk opslaat en gebruikt om water te verwarmen. Dit water wordt opgeslagen in twee buffervaten: het eerste buffervat (300 – 400 liter) levert warm water voor het reinigen van de melkleiding, het tweede buffervat heeft een inhoud van 1.000 liter en is bedoeld voor verwarming van de woning en heet water. Bijvoorbeeld om te douchen of de afwas te doen.

Bij het melken levert een koe melk met een temperatuur van ca 35 graden. Deze melk wordt traditioneel gekoeld en in een tank bewaard tot deze door de fabriek wordt opgehaald.

Dit systeem is sinds april 2013 in gebruik. 

De honderd melkkoeien van de maatschap zijn goed voor een melkproductie van een miljoen liter per jaar. Dit levert, omgerekend, ongeveer evenveel warmte op als 5.200 m³ aardgas. In huis hangt, voor de écht koude dagen, ook nog een normale cv-ketel. Het afgelopen jaar verbruikte het gezin ca 350 m3 gas. Zelfs de wasmachine en de vaatwasser draaien op dit systeem.

Omdat er ‘s zomers geen warmte nodig is, wordt dan alleen warmte opgeslagen voor het spoelen van de melkleiding en het benodigde huishoudelijke warme water. De bestaande compressorkoeling neemt de koeling dan weer over.

De warmte-terug-win installatie

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *