warmtepomp

Warmtepomp Berkhout

We moeten van het gas af. Gas uit Groningen is geen vanzelfsprekendheid meer. Gas is niet oneindig en de winning geeft veel problemen. En dan zijn er de klimaatakkoorden van Parijs nog. Maar wat dan? Moeten we onszelf afhankelijk maken van een land met een wispelturig bewind die naar believen de gaskraan kan dichtdraaien? En nog iets, de laatste jaren is de gasprijs alleen maar gestegen. We moeten dus af van gas als verwarming voor onze huizen, maar hoe? 

Al snel komt dan de warmtepomp in beeld. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk?

Simpel gezegd werkt een warmtepomp als een airconditioning, maar dan in omgekeerde richting. Er wordt lucht (of water, maar ook geothermie, aardwarmte dus) van buitenaf aangezogen die met behulp van een warmtewisselaar wordt omgezet in warmte (=energie). 

Natuurlijk is het vele malen beter om direct bij de nieuwbouw van een huis ook een warmtepomp te installeren. Er kan dan tijdens het ontwerp van het huis precies bepaald worden wat voor type  er voor de nieuwbouwwoning geïnstalleerd moet worden. Ook zijn de eisen voor isolatie voor nieuwbouw tegenwoordig vele malen beter. 

Maar hoe wordt een warmtepomp ervaren? Wat is het energieverbruik (van elektriciteit, tenslotte werkt een warmtepomp op elektriciteit)? Hoe werkt een warmtepomp in winterse omstandigheden wanneer de temperatuur van de buitenlucht soms ver onder nul is?

Praktijkvoorbeeld in Berkhout

Fujitsu waterpomp, type Waterstage WH11F

We vroegen het mevrouw Dol, sinds kort bewoonster van een vrijstaand nieuwbouwhuis te Berkhout. Haar woning werd opgeleverd in 2020. Het betreft hier een huis met een oppervlakte van 84,8 m2 en een inhoud  van 540 m3

Omdat een goed geïsoleerd huis essentieel is voor de goede werking van een warmtepomp hadden we ook enige vragen betreffende de isolatie van het nieuwbouwhuis. Uiteraard is het huis prima geïsoleerd en voorzien van dubbel glas (met natuurlijke ventilatie in de ramen).

In het huis is een Fujitsu waterpomp, type Waterstage WH11F met een 300 liter boiler geïnstalleerd.

Vaak wordt gedacht dat een warmtepomp hinderlijk geluid zou produceren maar volgens de bewoonster is de installatie geluidsarm; doordat er geen pompfunctie voor grondwater of warmte is is alleen het normale geluid van de mechanische ventilatie hoorbaar in huis.

De Waterstage lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel. De buiten-unit is doormiddel van koeltechnische leidingen verbonden met de binnen-unit.

De warmtewisselaar van de buiten-unit neemt warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af via de binnen-unit aan de vloerverwarming, convectoren, radiatoren of sanitair warm water. Een warmtepomp verwarmt dus door warmteverplaatsing en niet door verbranding van gas. Ze verbruikt enkel elektriciteit om de pomp te laten functioneren. Een extra voordeel is dat een warmtepomp, dankzij het omkeermechanisme, ook kan koelen. Deze aircofunctie is optioneel en kan een invloed hebben op de EPC van de woning.

warmtepomp
Links warmtepomp en boilervat. Rechts de buitenunit.

Energieverbruik

Omdat het huis nog maar een jaar oud is, is het moeilijk om een inschatting van het jaarlijkse stroomverbruik te maken. Op deze vraag antwoord mevrouw Dol laconiek: ‘Geen idee. Ik heb zonnepanelen die 6500kw opleveren en dat moet afdoende zijn’.

Het huis is voorzien op de begane grond met lage temperatuur vloerverwarming (vloerverwarming hoeft niet meer dan 30 graden warm te zijn), evenals de badkamers. Deze laatsten hebben tevens een elektrische radiator.

Vooralsnog hebben de slaapkamers en zolder geen verwarming. Mevrouw Dol denkt op termijn een infrarood paneel of een airconditioner (die ook kan verwarmen) aan te schaffen. 

Koken geschied op een inductiekookplaat, geheel elektrisch dus.

Was het koud afgelopen winter?

Er is geen aanvullende verwarming geïnstalleerd (bijvoorbeeld een houtkachel of infraroodpanelen). Dit was, ondanks de vorst van afgelopen winter, ‘absoluut niet noodzakelijk’. Mevrouw Dol is hier zeer stellig in.

De warmtepomp alleen voldoet, óók in een vorstperiode. De elektrische radiatoren in de badkamers zijn nog niet aan geweest. Het comfort van de warmtepomp is prima, de temperatuur is heerlijk constant.

De reden dat ze koos voor een warmtepomp is een eerdere ervaring die ze heeft in haar vorige woning:   ‘In mijn vorige woning had ik al aardwarmte en nu luchtwarmte. Het is een fijn constant systeem. Geen lelijke radiatoren’.

Tips

We vroegen nog even door of ze nog tips heeft voor mensen die ook een warmtepomp overwegen. 

 ‘Het is wennen in het begin. Ik heb nu 8 jaar een warmtepomp en je moet accepteren dat de warmte niet makkelijk te stellen is, dus altijd constant. Als het weer plotseling omslaat, kan het dus wat fris aanvoelen. Tip; dekentje bij de bank. 

Een houtkachel gaat NIET samen met een luchtwarmtepomp. Dan raakt het systeem van slag. Een boiler is ook wennen, omdat je dus niet onbeperkt warm water hebt. Het is prima voor normaal gebruik, maar als iemand een vol bad wil en een ander wil daarna douchen, moet die misschien even een half uur wachten totdat er weer warm water is (tevens afhankelijk of je eco- stand of comfort-stand hebt). 

Laag temperatuur vloerverwarming houdt in dat deze niet echt heel warm aanvoelt, maar wel behaaglijk. Dit type vloerverwarming heeft wel beperkingen met je vloerkeuze. Klik-PVC is minder geschikt dan geplakt PVC, een houten vloer kan echt niet, hetzelfde geldt voor vloerbedekking. Beiden isoleren teveel. Ik heb een keramische vloer met houtlook. In mijn vorige woning had ik leisteen.  Steen geleidt de warmte het best en heb je het meeste profijt. In mijn vorige woning had ik ook op de 1e verdieping en zolder vloerverwarming. Dat is niet aan te raden, want het blijft te warm’.

Kortom, een warmtepomp is zeker een aanvaardbaar alternatief, mist je huis goed geïsoleerd is. Voorts zal het enig wennen zijn maar dat was het ook toen de mensen van kolen naar gas gingen…

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *