Infrarood verwarming kerk Berkhout ?

In mei 2019 staan er bij de kerk in Berkhout twee service wagens van Wardenaar infrarood. Dit roept vragen op. Navraag leert dat de kerk wordt warm gehouden door infrarood gas kachels.

Infrarood gaskachels zijn heaters welk een sterke stralende infrarood warmte leveren. De richting van de infrarode warmte energie staat haaks op de bron. Op een buiten terras bijvoorbeeld hangt de bron ca 45 graden naar beneden wijzend.

Deze warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte straling. Het grootste voordeel van een infrarood gaskachel is dat deze een warme infrarood straling ontwikkeld welk meteen voelbaar is op de plaats waar nodig. Voor de kerk in Berkhout en voor bedrijfshallen zijn deze kachels geschikt, maar omdat zij gas gebruiken niet duurzaam.

Voor huishoudens zijn er elektrische infrarood panelen op de markt die geschikt zijn om kleine ruimten te verwarmen. (werkplek / douche).
Infraroodverwarming is stralingsverwarming. De omgeving wordt aangestraald door onschadelijke infrarode warmtestralen.

Infraroodverwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. Stralingswarmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren, die deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt de kamer comfortabel warm en kan de verwarming geregeld worden met een thermostaat. Deze panelen zij dus het meest effectief als zij aan een plafond worden gemonteerd.

Infraroodverwarming kun je gebruiken daar waar je bent. Je kunt een basistemperatuur in huis van bijvoorbeeld 17°C instellen en de thermostaat van het paneel pas op 20°C instellen als je daadwerkelijk in de kamer bent. Dit bespaart energie en is een duurzame manier van verwarmen.

Bij convectiewarmte, zoals afgegeven door klassieke radiatoren, is de stralingsenergie beperkt. De warmte wordt voornamelijk afgegeven aan de langs strijkende lucht. Deze lucht gaat opstijgen en circuleren en geeft op zijn beurt dat weer af aan personen en objecten. Omdat warme lucht eerst opstijgt vragen grote en hoge ruimten veel energie.

Infraroodstraling warmte heeft een veel grotere stralingsenergie. De energie hiervan draagt veel verder dan van een convectie radiator. Op één meter afstand is de straling van een radiator niet meer te voelen. De warmtestraling van een infraroodkachel, afhankelijk van het vermogen, is op vele meters voelbaar.

Daardoor is het mogelijk dat eerst het aangestraalde warm wordt en daarna pas de lucht. Een gebouw die incidenteel wordt gebruikt, zoals een kerkgebouw, hoeft niet eerst in zijn geheel door convectie warm gemaakt te worden, voordat de gebruiker de warmte gaat ervaren.

Het infraroodpaneel ophangen boven een zitbank in een woonkamer maakt het mogelijk om de cv eerder laag te zetten. Het nadeel is dat alleen op de plek waar de stralingsenergie van het paneel kan worden ervaren, de plaats is waar het paneel hangt. Op de stoel tegenover de bank zal het steeds minder warm zijn. Een paneel kiezen met een groter stralingsvermogen is niet aan te raden. Het paneel kan nu eenmaal niet hoger hangen dan het plafond hoog is. Tussen je hoofd en het plafond is een relatief kleine afstand, tenzij je een kamer met een hoog plafond hebt. Een paneel met een groot vermogen kan heel onaangenaam zijn. Je krijg dan een rood hoofd en koude voeten.

Wat is infraroodstraling ?

Infraroodstraling behoort tot de optische straling binnen het totale elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum wordt o.a. onderverdeeld in Röntgenstraling, optische straling en microgolven.
Het elektromagnetisch spectrum

Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Ultraviolet en infrarood zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.
Er zijn 3 typen infraroodstraling: infrarood A, B en C

  • IR-A is korte golf infrarood. Golflengte: 780nm tot 1.400nm (3400°C tot 1800°C)
  • IR-B is middengolf infrarood. Golflengte: 1.400nm tot 3.000nm (1400°C tot 690°C)
  • IR-C is lange golf infrarood. Golflengte: 3.000nm tot 1.000.000nm (690°C tot -273°C)

Infraroodverwarming straalt sterker omdat de temperatuur hoger is. Infraroodverwarming wordt maximaal 100°C tot 110°C, terwijl radiatoren tussen de 60°C en 80°C worden. Vloerverwarming wordt maximaal 40°C. Dit verschil is duidelijk te voelen. Hoe hoger de temperatuur, hoe krachtiger de

Straling en convectie

Straling: Een infraroodpaneel straalt mensen en objecten direct aan. De straling wordt omgezet in warmte als het objecten raakt. De warmte is gelijkmatig verdeeld. Aangestraalde objecten geven de warmte geleidelijk af.


Straling is elektromagnetische straling. Infraroodverwarming produceert deze straling. Als de straling een object raakt, bijvoorbeeld het menselijk lichaam, een muur of een meubelstuk, dan wordt de stralingsenergie opgeslagen en omgezet in warmte.

Convectie is luchtcirculatie die ontstaat door opwarmen van lucht. Radiatoren produceren voornamelijk convectiewarmte. Warme lucht stijgt op, waardoor aan de bodem van de radiator koude lucht aangetrokken wordt.

Convectie: Een radiator verwarmt lucht. Deze stijgt op. De warmte is ongelijk verdeeld. Aan het plafond wordt het aanmerkelijk warmer dan de vloer.

Samenstellers:
Cor Danenberg en Ton Scholte

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *