Dat was schrikken, eind vorig jaar! De gasprijzen die maar bleven stijgen en recordhoogten bereikten. Veel mensen moeten gedacht hebben: dat gaat een dure winter worden, hoe kan ik mijn huis het best en vooral, het goedkoopst verwarmen. Gelukkig hebben veel huizen in onze gemeente een open haard, of een hout,- dan wel palletkacheltje.
Was dit eigenlijk bedoeld voor de gezelligheid (vrijwel elk huis heeft als hoofdverwarming een CV-ketel), nu bleek het een uitkomst om bij te verwarmen. De verwarming een graadje (of meer) naar beneden en het houtkacheltje aan. Op een frisse (windstille) dag kan je ze ruiken, her en der branden deze kachels, zelfs vroeg in de ochtend. Het worden er elk jaar meer. Ook bij mij ging de (gas)verwarming lager en het houtkacheltje aan.
Toch is met behulp van een houtkacheltje niet elk probleem opgelost: door corona werken veel mensen thuis, op een hobby,- of werkkamer. Niet fijn om de hele dag in de kou achter een laptop te moeten zitten. Dan toch maar de radiatoren boven vol open draaien?
De toename van houtstook ging niet onopgemerkt voorbij in de media. Mensen met astmatische klachten roerden zich en door de toename van houtverbranding wordt ook nog eens een enorme extra hoeveelheid CO2 de lucht ingeblazen. Er kwamen dan ook al snel adviezen om met windstil weer of met mist geen gebruik te maken van de houtkachel. Sommige milieugroepen roepen om totaal verbod op houtstook.
Door de toegenomen vraag naar brandhout steeg ook de prijs per kuub explosief. Kon je een drietal jaar geleden nog een kuub voor 65,- Euro kopen, nu is de prijs van dezelfde hoeveelheid bij dezelfde leverancier bijna verdubbeld; 110,- Euro. Tevens is de wachttijd opgelopen tot bijna een half jaar. Je zou jezelf af kunnen vragen om op deze manier de verhoging van gasprijzen te compenseren nog wel loont.
Toen mijn voorraadje hout stevig begon te slinken en ik erachter kwam dat deze winter voorbij zou zijn voordat nieuw stookhout geleverd kon worden, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.
Na wat speurwerk vond ik een infraroodverwarming. Dit is een plaat die nog het meest op een ‘white board’ lijkt, zo’n notitiebord. Het bord zelf is zeer plat (niet meer dan 2 cm dik).
Het kan eenvoudig geïnstalleerd worden aan plafond of muur maar ook met een bijgeleverde set voetjes overal op de vloer neergezet worden.
Het systeem wordt elektrisch gevoed en verwarmt middels (ongevaarlijke) langgolvige infraroodstraling, vergelijkbaar met een houtkachel. Deze straling verwarmt niet de lucht maar jou en aangestraalde objecten. Hierdoor gaat er geen energie verloren aan verwarmen van de lucht (dat bij circulatie toch weer verdwijnt).
Door de inhoud te meten van de ruimte waarin de verwarming gebruikt gaat worden, kan bepaald worden hoe groot het paneel moet zijn (en hoeveel Watt het apparaat gaat verbruiken).
Na een aantal weken het paneel gebruikt te hebben (op onder meer een werkplek op de tweede verdieping en een werkplek in de woonkamer) bleek het infraroodpaneel een ideale bijverwarming te zijn en ook nog eens duurzaam (Geen CO2 uitstoot mits groen opgewekte elektriciteit wordt gebruikt).
Wanneer het apparaat continu aanstaat kost een uur 0,545 kWh. Door de ingebouwde thermostaat zal dit echter niet het geval zijn. Het apparaat kan overal neergezet worden, heeft buiten de thermostaat ook een tijdklok, instelbare verwarmingstemperatuur en alle functies zijn zowel met de hand als met een app op je telefoon te bedienen. Een fijne warmte; wel moet je de gezellige vlammen van een openhaard of houtkachel erbij denken.
Hallo, is het mogelijk om aan te geven welk merk infrarood plaat er getoond wordt , en waar te koop?
Groetjes Johan Vaarkamp.
Dag Johan,
Zie hierbij de link die verwijst naar waar het beschreven infraroodpaneel is aangeschaft:https://www.bol.com/nl/nl/p/princess-343540-slimme-infrarood-paneelverwarmer-kachel-elektrisch-app-en-spraakgestuurd/9300000039843718/?bltgh=kLZ1KGQuDd6jNHjr-0NNcA.2_17.19.ProductImage