Elektrisch bootje

De gemeente Koggenland staat, onder andere, bekend om de vele sloten en vaarten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel inwoners beschikken over een bootje. Niet te groot, niet teveel diepgang want er zijn veel bruggetjes met doorvaarthoogte van vaak niet meer dan een meter en het vaarwater is beperkt in diepte. Dus oppassen geblazen wanneer je een bootje aan wil schaffen.

   Een van mijn buren besloot voor het eerst een bootje aan te schaffen. De boot zelf was geen probleem maar hoe deze voort te stuwen? Na wat onderzoek viel de keus op een elektrische buitenboordmotor. Die blijken inmiddels ruimschoots voorhanden, motortjes met een goed vermogen en lange vaartijd.

Zo gezegd zo gedaan. Een leuk, klein bootje werd aangeschaft én een elektrische motor. 

   ‘Geen herrie, je gaat bijna in stilte door het landschap’, aldus mijn enthousiaste buren. Met recht een fluistermotor. Het gewicht van de motor is zeer gering, slechts 9.6 kg. De energie komt uit twee zogenaamde deep cycle accu’s van 105 ah.

   ‘Ook geen geur van benzine,- of uitlaatdampen. Dit viel ons direct op toen we onder een duiker doorvoeren en er een andere boot met benzinemotor voor ons zat,’ vervolgen ze.

‘De laadtijd van het accupakket is ca. 2 uur . Na twee uur varen staan alle indicatielichtjes van het accupakket nog op groen. Er zijn tien lampjes, 10 betekend vol, 1 is leeg. De motor heeft 5 standen (versnellingen) vooruit en 3 achteruit, gemiddeld varen we op vermogen 3; wanneer we wat sneller willen gaat de motor op 5’.   ‘We hebben alleen een andere lader gekocht om de accu’s gelijktijdig op te laden in serie.’
En wanneer deze accu’s opgeladen worden door middel van, bijvoorbeeld, je eigen zonnepanelen heb je werkelijk een uitstootvrije motor. Wel zo verstandig in het prachtige West Friesland!

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *