Kookstoomapparaat

Koken met stoom zonder gas

Joke en Ton Scholte uit Berkhout koken op stoom

Jaren geleden zochten wij naar mogelijkheden om te koken zonder gas. Overstappen op elektrisch koken (inductie, keramisch of elektrisch) vergt hoge investeringen in apparatuur maar meestal ook in pannen.

Nu houden wij van koken, maar nog meer van lekker en gezond eten.Het alternatief vonden wij in een stoom apparaat. Na 1 keer het eten te hebben gestoomd, willen wij niet anders. De tijd die nodig is om te stomen is gelijk aan koken.

Een gestoomde aardappel smaakt veel lekkerder en de groente heeft veel meer smaak, terwijl en geen zout wordt toegevoegd. Het is dus gezonder ook.

Voordeel is dat gelijktijdig aardappelen of rijst en groente kunnen worden bereid. Tijdens het koken ruikt het huis minder naar etenslucht, met name bij koolsoorten.

In de getoonde apparaten kan voor grotere huishoudens in 3 lagen worden gekookt. In ons huishouden van 2 personen, stomen wij meestal met 1 laag. Ook is het mogelijk om maaltijden warm te houden of op te warmen.

Een stoomapparaat kost een paar tientjes en is in iedere huishoudwinkel of elektronicazaak te koop. Dus een leuk verjaardagscadeau.

Zij er ook nadelen aan deze vorm van koken?

  • Bij ons staat het apparaat permanent op het aanrecht.  (Niet iedereen vind zoiets prettig dus vraag het kastruimte, tenzij je het op het gasfornuis plaatst )
  • na gebruik moet je het apparaat reinigen. (pannen moet je ook afwassen)
  • 1 keer gebruikt maakt verslaafd.

Het apparaat neemt 800-1200 Watt, dus speciale stoppen of krachtstroom zijn niet nodig.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *