Zonnedak Leek Tulips Berkhout

Tulpen door duurzame energie

Als je vanaf de A7 naar Berkhout rijdt dan zie je op de Hulkenweg aan de rechterzijde een groot kassencomplex. De achterste kassen zijn voorzien van zonnepanelen. Dat wekt de aandacht en roept vragen op.

Voor Berkhouters staat dit bedrijf bekend als Leek Tulips. De basis van dit bedrijf is in 1972 gelegd door de heer Leek sr., en was gevestigd aan het West in Avenhorn. De onderneming is gespecialiseerd in het kweken en broeien van tulpen, voornamelijk voor de export. Het kweken van tulpen gebeurt buiten in wat men noemt de koude grond. Broeien doet men binnen. Hierdoor is men in staat de eerste tulpen in de winter aan de man te brengen. Afhankelijk van het seizoen zijn de eerste tulpen rond de kerstdagen verkrijgbaar.

In 2012 zat het bedrijf aan de grenzen van haar capaciteit en is goedkeuring gekregen voor de uitbreiding van 2 naar 4,5 ha, inclusief 26.000 m2 aan schuurkassen en verwerkingsruimte.

Uitgangspunten van de onderneming was gecertificeerd, duurzaam, modern en innovatief. Daarom heeft men 2.700 zonnepanelen op de daken laten plaatsen die gezamenlijk een piek vermogen kunnen leveren van 950 KW.

Om minder energie te gebruiken wordt er op 2 lagen in kas geteeld , om de tulpen in de onderste laag toch van voldoende licht te voorzien wordt er gebruik gemaakt van LED verlichting. Vroeger werden om de groei te versnellen assimilatie verlichting gebruikt. Deze lampen geven naast licht ook veel warmte af. Deze lampen hebben nu plaats gemaakt voor LED verlichting. LED geeft licht en geen warmte, en is in gebruik veel goedkoper. Overigens heeft Leek Tulips nooit gebruik gemaakt van assimilatie verlichting.

Met de investering in zonnepanelen is de onderneming 60 tot 70 % energie neutraal.

Wij hebben de vraag voorgelegd of zij overwogen hebben om dak ruimte beschikbaar te stellen voor derden. Het antwoord op deze vraag valt te lezen in ons artikel: “Eerst alle daken vol!

LED licht op de achtergrond

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *