warmtemeting

Succesvolle warmtemeting afgerond!

‘Wat een vriendelijk, gezellig en interessant bezoek hebben we gehad afgelopen zaterdag.

Leerzaam vooral en geruststellend, we gaan zeker aan de slag met het resultaat.’

‘Gisteren is bij ons de warmtemeting uitgevoerd. Het bleek een goed idee ons daarvoor op te geven. Er bleken toch nog een paar kleine dingetjes te zijn waar we wat aan kunnen doen. Wij zijn blij met het initiatief en de vrijwilligers die dit mogelijk maken!’ 

Zomaar een paar reacties op ons initiatief om gratis warmtemetingen uit te voeren in gemeente Koggenland. We hadden niet kunnen bedenken dat, toen we het idee opperden vorig jaar zomer, er zoveel belangstelling zou zijn.  Na plaatsing van een oproep op onze website en in regionale kranten stroomden de verzoeken binnen. Kennelijk zijn de inwoners van Koggenland behoorlijk bezig met isolatie en daardoor energievermindering! 

Veel aanmeldingen

De teller stond kort voor kerst 2019 op ruim honderdzeventig aanmeldingen en zou snel doorgroeien tot bijna tweehonderd. 

Het kostte ook geen moeite om vrijwilligers, die de klus zouden moeten klaren, aan te trekken. Maar liefst twintig enthousiaste mensen, die allemaal tijd wilden steken in de metingen, meldden zich. Om ze beslagen ten ijs te laten komen werd door KEN, met medewerking van Duurzaam Bouwloket van gemeente Koggenland, een bijeenkomst in het gemeentehuis georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst werd het doel van de meting en de werking van de infrarood camera uitgelegd. Natuurlijk werd uitgebreid aandacht besteed hoe infrarood foto’s te interpreteren. De gemeente voorzag ons van twee camera’s. Daarna gingen de teams op pad. 

Van alles kwamen ze tegen, weggezakte isolatie in spouwmuren, dunne deuren, slecht afgewerkte muren en kozijnen, kruipruimten die ‘lekker’ verwarmt werden door niet geïsoleerde CV-leidingen en natuurlijk dat vergeten bovenraampje met nog steeds enkel glas.

De vrijwilligers

Verrassingen

De grote verrassing was dat veel bewoners zelf al veel gedaan hadden hun huizen te isoleren. De medewerkers van KEN konden vervolgens door de warmtemetingen bevestigen dat de isolatie goed was uitgevoerd maar ook waar nog naar gekeken moest worden.

Overigens zijn de vrijwilligers van KEN geen isolatie-experts: zij konden dan ook niet adviseren hoe problemen aan te pakken, maar verwezen door naar Duurzaam Bouwloket van de gemeente.

Nu, half februari 2020, zijn de metingen verricht en kan KEN terugkijken op een zeer succesvolle campagne die voor herhaling vatbaar is. Mogelijk wordt de campagne de komende winter herhaalt. Hou de website in de gaten! 

Macintosh HD:Users:c.j.m.wiersum:Desktop:duidelijke warmtefoto's:FLIR0056.jpg

‘Steeds maar koude voeten!’ Goed te zien is de kou (zwart/blauwe kleur) die vanuit de plinten de keuken instroomt. 

Macintosh HD:Users:c.j.m.wiersum:Desktop:duidelijke warmtefoto's:FLIR1880.jpg

Het onderste paneel van deze buitendeur laat veel warmte door (foto buiten gemaakt)

Macintosh HD:Users:c.j.m.wiersum:Desktop:duidelijke warmtefoto's:FLIR1912.jpg

Onder het raam staat een verwarming volop aan; helaas verwarmt deze de buitenmuur met als gevolg: warmteverlies!

Macintosh HD:Users:c.j.m.wiersum:Desktop:duidelijke warmtefoto's:FLIR1944.jpg

Garagedeur aan de buitenkant gefotografeerd: duidelijk te zien (geel) waar de warmte ontsnapt.

Macintosh HD:Users:c.j.m.wiersum:Desktop:duidelijke warmtefoto's:FLIR1948.jpg

In de nok van dit huis is kennelijk iets mis met de constructie: sluit de (binnen)muur niet helemaal aan met het dak?

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *