Meer warmte uit convectorputten

Toen begin 2008 mijn huis werd voorzien van een tuinkamer, moest de verwarming uitgebreid worden. De extra 12,5 m2 woonkamer kon niet op de bestaande vloerverwarming worden aangesloten. Te omslachtig. We kozen daarom voor convectorputten, in de vloer verzonken radiatoren. 

Deze radiatoren worden geleverd in een bak die in de vloer geplaatst wordt. Daarin bevind zich het lamellenpakket die d.m.v. warm water de lucht verwarmt.  Op zicht een goed systeem, ware het niet dat pas jaren later een expert in isoleren mij wees op de tamelijk onrendabele manier waarop het systeem geïnstalleerd was. De bak was naar mijn weten niet geïsoleerd en het lamellenpakket bevond zich in het midden van de bak. 

Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt was de luchtstroom in deze convectorputten  niet optimaal, de koude lucht blokkeerde als het ware de opstijgende warmere lucht waardoor de ruimte niet optimaal werd verwarmt. Gevolg: een tegenvallende verwarming waardoor het in de tuinkamer altijd een paar graden kouder was dan de woonkamer. 

Een oplossing werd gevonden door de bak te isoleren m.b.v. dubbelzijdige aluminium noppenfolie, te koop in elke bouwmarkt. Om de luchtstroom te optimaliseren werden twee triplexplaatjes naast het lamellenpakket geplaatst, echter niet tot op de bodem; er werd 5 cm ruimte vrijgelaten. Nu kan de koude lucht naar beneden tussen de wand van de bak en het triplex schotje stromen, wordt vervolgens opgewarmd door het lamellenpakket en stijgt dan naar boven. Een soort schoorsteeneffect dus. Het resultaat was direct voelbaar: een ‘muur’ van warmte stijgt op vanuit de convectorputten waar eerst een vage warmte voelbaar was.

Kosten: ca.  35,–Euro (twee convectorputten)


About the author

Comments

  1. U geeft aan meer warmte van de connectoren uit de convectorput te willen. Ik zou u dan ook zeker adviseren de thermostaatknop in de put te vervangen voor een niet thermostatisch regelement. Zoals de situatie nu is, zal het thermostatisch regelement continu ingrijpen en raakt in conflict met de kamerthermostaat. Ook zal waterzijdig inregelen een verbetering opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *