Meer dan 30% gas besparen in Spierdijk

Het verhaal van Frank Scholtens uit Spierdijk, al jaren bezig de stookkosten in de oude stolp te verlagen.

In september 1995 betrokken we de helft van een stolp op Zuid Spierdijk. Het huis was leuk opgeknapt door de vorige bewoners en de slaapkamers boven waren zelfs geïsoleerd met glaswol en de kozijnen aan de zijkant waren voorzien van voorzetramen. Verder was er voor toen best wel een moderne gas CV ketel. De achtergevel en alle andere ramen waren ouderwets 3mm dik enkel glas.

Direct de eerste winter werd het heel koud met een langdurige gure oostenwind op de enkelglazige achterpui. Wat resulteerde in een gas verbruik van 3200m3 voor nog niet eens een heel jaar bewoning, qua kosten een rib uit ons lijf. We besloten direct dat jaar de achterpui te vervangen door dubbelzijdig HR++ glas en goede tochtstrips.

Isoleren!

In de jaren daarna hebben we nog een buitenmuur geïsoleerd en beneden overal dubbel HR++ glas genomen. In 2005 volgde nog een nieuwe moderne CV ketel. Sindsdien fluctueert ons gasgebruik voor de stolp van 750m3 rond de 2000m3 gas. Dat is dus ongeveer 30% minder, daarmee bespaarden we dus ongeveer 15 jaar 1200 m3 gas, dus 18.000 kuub. In geld a 65 cent de kuub iets van 11.000 Euro (momenteel kost gas iets van 75 cent).

Momenteel zijn we bezig met een aantal kleine maatregelen die hopelijk veel gaan opleveren. Zo installeren we speedcomfort ventilatoren op de radiatoren onder vensterbanken. Idee is dat de warmte dan sneller circuleert wat energie doet besparen. Verder gaan we de tocht nog verder te lijf, we vervangen een oud kattenluik en tochtstrips die versleten zijn.

Nog meer isoleren

Dit jaar gaan we het rieten dak vervangen, het moment om het goed te isoleren en helemaal tochtdicht te laten maken. Ik hoop dat dat gaat resulteren in het halveren van het gasverbruik naar 1000m3 per jaar. Daarna wordt het tijd om naar bijvoorbeeld een warmtepomp te gaan kijken als de CV ketel aan vervanging toe is.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *