Warmtepomp

Het energie besparen virus tot koortsachtige hoogte.

Jawel het lichte besparingsvirus heeft tot maximale inspanning geleid. Na aanschaf van de woning in 2003 begonnen met de isolatie van het schuine dak. U herkent dit misschien wel, tengels op maat maken, bevestigen en dan de isolatiematerialen ertussen. Het was warm, dus gekleed op het weer en niet op isoleren met glaswol, gevolg rode vlekjes en jeuk.

De volgende stap was spouwmuurisolatie, jaartal weet ik niet meer maar wel een lekkere warme jas voor ons huis. Dit is gedaan door professionals want we kunnen niet alles zelf.

In 2012 kwamen onze zonnepanelen, 14 stuks 2730 Wp (wattpiek), nu een lachertje qua vermogen.

Wat is het leuk, onze meter draait nog steeds achteruit.

In 2016 onze CV-ketel vervangen, waterzijdig ingeregelde verwarming en Speedcomfort ventilatoren geplaatst in de radiatoren, dit noemt men met deze aanpassing nu convectoren omdat de lucht nu geforceerd door de radiatoren wordt geleid. De grote vervolgstappen werden in 2021 gemaakt, vloerisolatie en de laatste beglazing van dubbel glas naar Hr++ beglazing.

Tot nu toe leiden deze aanpassingen tot een gasverbruik van ongeveer 850 mm2 gas en een negatief verbruik van ongeveer 700 kWh elektriciteit, met andere woorden we wekken meer stroom op dan we gebruiken. Dit is mede veroorzaakt door zonnepanelen van goede kwaliteit met een zeer gunstige plaatsing waardoor wij nog een opbrengst na 10 jaar hebben van ongeveer 105%.

Onze voorlopig laatste stap gaat zijn, mede door de ontregelde situatie in de wereld, het plaatsen van een warmtepomp.

Na veel wikken en wegen is het besluit gevallen om voor volledig elektrisch te gaan. Er zijn meerdere offertes gemaakt voor hybride systemen maar na alle isolatievoorzieningen blijkt ons huis uitermate geschikt te zijn voor een all-electric warmtepomp.

Na het laten maken van een warmteverliesberekening door een specialist gaan wij dit jaar, als er geleverd kan worden, een 6 Kw warmtepomp met 180 liter warmwaterboiler laten plaatsen. Misschien wordt dit nog eens aangevuld in de toekomst met extra zonnepanelen en een accu maar daar kunnen wij momenteel alleen maar over dromen.

Jawel energiebesparende maatregelen zijn kostbaar maar dat is onze wereld ook. Misschien moeten we af van het idee hoelang duurt het voor het is terugverdiend.

Na het plaatsen en gebruiken komen wij zeker nog met een update over onze bevindingen, groet van blije bewoners van een huis in Berkhout.

Karel de Vries

Op de foto's: de zojuist geleverde warmtepomp
Op de foto’s: de zojuist geleverde warmtepomp


About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *