Al energiebesparend van het gas af.

Na onze bijdragen over energiebesparende maatregelen onder de verwijzing “energie besparen is besmettelijk” hebben wij een grote stap gemaakt. De in oktober 2022 geleverde All-electric warmtepomp is op 24 november opgeleverd en functioneert. Na het inregelen van enkele kleine zaken werkt hij of is het een zij, helemaal naar tevredenheid van ons. Gelukkig kon en mocht deze 6 KW Daikin All-electric warmtepomp in december bij temperaturen ruim onder nul zijn spierballen laten zien. Bij temperaturen zelf gemeten en via weerstation Berkhout ontvangen waarden van minimaal -8.4 tot -3.2 maximaal overdag was het geen enkel probleem om onze na-geïsoleerde woning uit 1967 op temperatuur te houden. Overdag 20, ’s avonds 21 en ’s nachts 18 graden.

Hoe is het verlopen deze installatie. Daar kunnen wij u wel even meer over vertellen. Nadat de warmtepomp afgeleverd was bij ons thuis hebben wij een maandje gewacht tot de installateur tijd had om deze te plaatsen. Deze mensen hebben het zeer druk en de totale wachttijd van bestellen tot werkend opgeleverd van 5 maanden is ook heel snel in deze tijd. De installateur is gespecialiseerd en plaatst en onderhoud ook alleen maar warmtepompen. Wij hebben gekozen voor een All-electric installatie (1fase/230volt) nadat blijkt uit de warmteverliesberekening dat een hybridepomp in onze situatie gezien alleen maar een tussen oplossing zou bieden. Natuurlijk is het ook van belang dat de ruimte aanwezig is om een dusdanige installatie te plaatsen. Ons aangeschafte lucht/water systeem met 180 liter warmwaterboiler heeft een binnen- en buitenunit. De buitenunit heeft een plekje gekregen aan de buitenmuur, mooi uit zicht en de binnenunit staat in de garage. Vanaf de binnenuit zijn de aftakkingen gemaakt naar het centrale-verwarming-systeem welke nog steeds functioneert met de bestaande radiatoren met ventilatoren. (zie eerdere artikel). Ook zijn voor de water en elektra aansluiting leidingen geïnstalleerd.

Het meest spannende van een All-electric warmtepomp is natuurlijk het verbruik. Een veel gehoorde uitroep is dat het een vermogen aan stroom gaat kosten. Daar kan ik nu nog geen duidelijke antwoorden op geven maar wel wat waarden over de afgelopen 6 weken. Tot heden hebben wij verbruikt voor verwarming in de afgelopen 6 weken, 24 november ’22 tot en met 5 januari ’23, 545 kWh wat neer komt op 91 kWh per week en 13 kWh per dag gemiddeld. In deze december zat ook de vorstperiode (28 kWh per dag). Voor warmwater komt daar 108 kWh bij inclusief opstart en legionella programma. Met de wetenschap dat iedere kubieke-meter 9,769 kWh energie levert kunt u narekenen of het duur is of meevalt 😉😊.

Hebben wij u kunnen prikkelen met onze artikelen bent u natuurlijk van harte uitgenodigd om eens te komen kijken en/of te brainstormen en natuurlijk zijn wij nog steeds de blijde bewoners van een huis in Berkhout.

Zijn wij nu klaar vraagt u zich misschien af? Nee, in maart komen er enkele zonnepanelen bij en natuurlijk heeft u nog recht op een update van alle bevindingen. Kleine aantekening, de gasmeter is verwijderd en onze energierekening nihil.

Mary Hommel en Karel de Vries.

Waar zit die gasleiding…?

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *