Drie jaar geleden vroeg ik mijn werkgever om een elektrische auto voor mij te bestellen in plaats de geijkte lease-diesel. Mijn collega’s en leidinggevende begrepen dit niet en daarom duurde het nog een jaar voordat ik een Nissan Leaf 2e generatie kon gaan rijden.
Ik kon hem ophalen in Rotterdam. Na 50 meter heb ik hem stilgezet en sloeg de stress toe. De volgende vragen spookten door mijn hoofd: Hoe ver kan ik op een acculading rijden? Kom ik wel in Ursem? Hoe krijg ik stroom uit een laadpaal? Een uur later durfde ik pas op weg te gaan. Het was even wennen, maar na drie weken heb ik nooit meer stress gehad over het elektrisch rijden.
Wat rijdt het fantastisch een elektrische auto! Weinig geluid, automaat en een hele goede cruise-control. Het is een computer op wielen. Een computer die ontregeld kan worden door een laadpaal in Vlissingen. Gelukkig was er een Nissan garage dichtbij met een monteur die kennis had van de Leaf. Anderhalf uur later kom ik weer op weg.
Verder is het gewoon een normale auto. Mijn gezin kan mee en de kofferbak heeft een redelijke afmeting. Helaas mag hij geen trekhaak en dat was lastig, toen de auto in de carnavalsoptocht meereed in Ursem. Het karretje met zonnepanelen moest ik op een houtje-touwtje-wijze vastmaken.
Actieradius
In mijn auto zit een 40kW accu die met een 50kW lader opgeladen kan worden. Dit is erg weinig, want de ontwikkeling is daarna erg snel gegaan. Inmiddels is 64kW met 100 kW snelladen de standaard geworden. Toch moet ik vrijwel nooit langs de weg laden. Ik heb een thuislader, dus elke ochtend is de accu 100% vol. Ook op mijn werk kan ik laden en dat is in Amsterdam.
Volgens de specificaties kan ik 270 km ver komen op een acculading. Dit is volgens de WLTP-norm voor praktijkgebruik. Echter is dit ook een wensdroom. Waarom kan ik dit onmogelijk halen?
Airco aan | – 5km |
Kou | – 30 km |
100 km/uur | – 20 km |
120 km/uur | – 30 km |
130 km/uur | – 30 km |
Tegenwind | – 25 km |
10% reserve in accu | – 25 km |
Al zou je in de winter met tegenwind zou willen doorrijden dan kom je 135 km ver. Ik kies er zelf voor om nooit harder dan 100 km/uur te rijden in de ECO-modus. Dit rijdt erg ontspannen en ik haal meestal tussen de 180 en 200 km op een acculading.
Vakantieauto
Ik heb de auto twee keer meegenomen op vakantie. De 1e keer was het doel Zuid-Frankrijk. Mijn dochter navigeerde me van laadpaal naar laadpaal, maar het werd een ramp. We hebben Parijs gehaald. Frankrijk was nog niet klaar voor elektrische auto’s.
Vorig jaar november ben ik naar Berlijn gereden en dat ging uitstekend. Het netwerk van laadpalen is hier veel dichter en nu heb ik wel mijn bestemming bereikt. Hoewel… Het snelheidsverschil met de auto’s die 200 km/uur langs me zoefden was wel erg groot. Angstaanjagend soms.
Laadkosten
Er zijn verhalen dat je voor 5 euro naar Italië rijdt, maar daar klopt niets van. Elektrisch rijden is best duur. Ben je aangewezen op laadpalen van bijvoorbeeld Shell Recharge, dan is het even duur als rijden op benzine. Thuisladen en zoveel mogelijk op eigen zonne-energie maakt het een sport om tegen zo laag mogelijke kosten te rijden.
Is het leuk?
Ik wil niet meer anders. Het geeft mij het gevoel dat ik een kleine bijdrage lever aan het tegengaan van klimaatverandering. Ik weet wel dat de auto en de accu ook gemaakt moet worden, maar ik hoop deze auto nog zeer lang te kunnen rijden, waardoor mijn kilometers echt duurzaam worden.
Elektrisch rijden heeft mij bewust gemaakt van het verbruik van een auto boven de 100 km/uur. Ik vind daarom dat de nieuwe Tesla rijders eigenlijk niet echt hebben geleerd om elektrisch te rijden.
Fred Doodeman – Ursem
Leuk om te lezen Fred, en zeer herkenbaar. In Hilversum ridjen we nu – via HET-cooperatie – met 7 elektrische deelauto’s, waarvan 6 Leafs 40kW. Bevalt super, enw e hebben nu 70 rijders die er plezeir van hebben.
Daarnaast ben ik voorzitter van de landelijke cooperatie Mobiliteit Samen: die richt zich op onderligne uitwisseling tussen elektrische deelauto-initiatieven, zoals bij jullie in Ursem, van elkaar leren en lobby voor betere regelgeving. Zoals nu: we willen graag dat de aankomende regeling aanschafsubsidie elektrische auto’s die nu nog aleen op particulieren is gericht, ook voor cooperaties wordt opengesteld. Directe belangenbeharting dus. Als dat ook iets voor jullie is, kun je aansluiten. Wij zouden dat op prijs stellen, want samen staan we sterker.
En ga door met het goede werk!
Tips om te lezen en te luisteren.
https://www.electricfelix.com/
https://open.spotify.com/show/3hsZbFXvQ72pKPMoE7lGTa?si=gyHvucG2SKOvDIaNNRVesw