René Staal bij zijn koeien

Boerderij wordt verwarmd met warmte uit mest

René Staal (1983) met Marinka en hun 3 kinderen uit Bobeldijk zitten er warmpjes bij dank zij hun koeien.

Van oorsprong is een koe een huisdier. In de winter werden de koeien aan huis gehouden en de warmte van de stal zorgde op die manier ook voor de warmte in huis. Er moest wel bij gestookt worden met een houtkachel die ook als fornuis werd gebruikt. De huizen en stallen waren klein en men had niet zoveel vee. Tegenwoordig zijn de veestapels groter en staat de stal los van het woonhuis.

In 1976 zijn de grootouders van René met zijn vader van Muiden naar Bobeldijk verhuisd. In 2010 heeft René, in een maatschap met zijn ouders, een nieuw melkveehouders bedrijf opgezet aan de Veldhuizerweg 1a. Daar houd men ca 145 stuks melkvee en ca 100 stuks jongvee.

Bij de bouw liep men tegen het probleem aan dat er geen aardgas beschikbaar was. Een aansluiting op aardgas kostte toen 13 duizend euro.

Om voor het woonhuis het energie probleem op te lossen heeft men onder de mestkelder polyethyleen slangen gelegd. Door middel van een warmtepomp wordt hier ’s winters de warmte opgewekt voor de woning. In de zomer kan dit proces worden omgekeerd en koelt het systeem de woning. Het systeem heeft overcapaciteit maar die kan helaas niet worden gebruikt voor het bedrijf. De energie maatregel was dus min of meer uit nood geboren.

De energie voor het bedrijf, die benodigd is voor het reinigen van de melk installatie, wordt door middel van een warmtewisselaar uit de koe melk gehaald. Dit levert een watertemperatuur op van 55/60 graden. Dit wordt verder verhit tot 85 graden doormiddel van propaan gas. Dit systeem is vergelijkbaar met het systeem van Marco Jaapies.

Het systeem van René is van Sixways B.V. en aangelegd door Cees Besseling. Cees mag als een pionier van warmtepompen technieken worden beschouwd.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *