Besparen door Isolatie

Met de stijgende energie prijzen wordt het steeds belangrijker om te kijken of er mogelijkheden zijn om energie te besparen.

Dubbele beglazing, spouwmuur, dak of vloer isolatie zijn de meest voorkomende mogelijkheden om de meterstand terug te dringen. Maar denk ook aan deuren en ramen die niet goed sluiten of een tochtwering nodig hebben.

Woningen die na de jaren 1990 zijn gebouwd zijn over het algemeen redelijk goed geïsoleerd. Dat is anders bij oudere woningen. De woningen in onze regio zijn merendeels van voor 1975. De energie was toen goedkoper dus isolatie had minder aandacht. Pas na de oliecrisis  zijn er duurzamer woningen gebouwd.

Het wil ook wel eens voorkomen dat oudere woningen een energie lek hebben wat niet direct zichtbaar is. Om dit inzichtelijk te maken kan een projectie van de woning met een warmtecamera een oplossing zijn.

Warmtecamera
Warmtecamera

Warmtebeeld camera’s worden in diverse prijsklassen te koop aangeboden. Alleen met een camera ben je er nog niet. Je moet de beelden wel kunnen lezen en interpreteren, en daar is een opleiding voor noodzakelijk.

Om een goede meting te kunnen doen moet het temperatuurverschil tussen binnen en buiten minimaal 15 graden zijn. Dus in beginsel in de wintermaanden met nachtvorst. Per woning moeten verschillende projecties worden gemaakt, zowel van buiten als van binnen.

Koggenland Energie Neutraal ziet het nut van dergelijke metingen.

Belangstellenden en/of vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website

Warmtebeeld huis
Warmtebeeld. Lichter is lekkende warmte. Duidelijk te zien bij bv. de ramen.