De Ursemmerplas is bij veel inwoners van Koggenland wel bekend. Het meertje, de camping/chaletpark, een rondje om door het groen, wie heeft daar geen voetstappen liggen?
Het voornemen om hier een geheel nieuw en duurzaam gebouwd park aan te leggen, met recreatiechalets in een mooie setting, trok onze belangstelling. De plannen bestaan al langer. Helaas kwam er nooit iets van de grond. Daarom laat ik de laatste nieuwe naam ook achterwege. Die naam schept trouwens wel verwachtingen.
Op een rustige zondag brachten wij een bezoek aan deze toch wel bijzondere recreatieplas. Hier hebben de kinderen uit de omgeving gespeeld terwijl ouders lekker op het gras of aan het water genoten van een dagje zon en ontspanning. Veel van het campinggebeuren kreeg je niet mee dit lag verscholen achter het groen. Vandaag wel een kijkje genomen op de camping, wat een trieste boel! Veel caravans/chalets waren verdwenen,net zoals het groen daaromheen.
Het begon al bij de kleine dierenweide, geen dier meer te bekennen. Parkeren voor niet campinggasten: weg. Het kantine/snackbargebouw:gesloten. Daar zit nu alleen nog een kantoortje in. Lopend langs het welbekende pad richting camping en nieuw aan te leggen chaletpark, want daar kwamen we voor, viel ons op dat het meertje er best aanlokkelijk uitzag. Maar waar is het zand, waar zijn de speeltoestellen? Niet veel van over en wordt het nog wel onderhouden? De camping zelf ook grotendeels ontmanteld, kale plekken daar waar eens de trots van de rust- en natuurzoekende recreanten stonden. De overgebleven huisjes op wielen stonden er wel verzorgd bij.
Na het laatste chalet lopen we een ‘bos’ in van grote dikke bomen, hoge stuiken en doorkijkjes naar de weilanden. Prachtig! We kunnen ons voorstellen dat veel mensen hier met plezier wandelen. De stilte en de oude natuur, zomaar midden in een landelijk gebied. In een tijd waar steeds meer natuur verdwijnt omdat de mens ook wonen moet, is dit toch wel een uniek plekje.
Langs een pas aangelegd en geasfalteerd pad zien we het ‘nieuwe’ gedeelte van het chaletpark opdoemen. Daar zijn we niet welkom, er staat een hek. Toch willen we graag zien wat voor moois er hier wordt gebouwd na de ronkende presentatie van dit park en de ophef hierover Duurzaamheid heeft onze interesse en duurzaam moet dit park worden, volgens de verkopende partij.
Het hek sluit bij nader inzien toch niet echt af en geeft iedereen die nieuwsgierig is ruimte om het terrein te betreden. Gelukkig kunnen we zo toch een kijkje nemen. Overal bergen zand en verlaten gereedschap, bergen en pallets met stenen en een schroothoop. Verderop zien we de chalets in aanbouw, dat zijn er meer dan de verwachting was. Dichterbij blijkt dat ‘in aanbouw’ wel erg optimistisch genoemd is. De chalets zijn in diverse stadia en zien er verlaten uit. Wordt er nog gewerkt? Als je naar binnen kijkt zou je zeggen van wel, maar als je beter kijkt zie je overal water liggen tussen in de steek gelaten gereedschap en zelfs een bak met kant en klaar behangplaksel (waar moet dát gebruikt worden, er is nog geen muur klaar voor). Rond sommige huisjes liggen houten vlonders, is een bestrate parkeerplek aangelegd en één heeft zelfs al een Jacuzzi. Alles ligt er desolaat en in staat van aftakeling bij; kapitaalvernietiging.
Eens kijken of ze echt duurzaam gebouwd worden. De ramen met dubbelglas hebben een sticker, die komen uit Turkije. De isolatie tussen de muren, het dak en onder de huisjes: nieuw. Onderstellen met wielen: nieuw. Hout: nieuw maar geen bewijs dat dat duurzaam is (dat wil zeggen dat bomen voor het gekapte hout herbeplant worden) enz. De huisjes worden gestabiliseerd door, nu wel, hergebruikte, geteerde bielsen en stukken laminaat, (zou dit uit gesloopte caravans komen?) dat is tenminste circulair. Alhoewel, de bielsen lijken mij vervuilend te zijn voor het oppervlaktewater. De bestrate parkeerplek bij het chalet had ook met open stenen waar gras doorheen kan groeien kunnen worden aangelegd en het dak kan met Sedum worden bedekt. Dat zou duurzamer zijn geweest. Ik weet niet of hier ooit een boom gestaan heeft, maar nu staat er niets. Samen met de platte daken zal het hier flink heet kunnen worden in de zomer; en airco is dan geen overbodige luxe.
Waar halen ze de elektriciteit straks vandaan voor alle elektrische apparatuur? Niemand in Koggenland krijgt een nieuwe of zwaardere aansluiting en nieuwbouwprojecten lijden ook onder het gebrek aan stroom.
Kortom; niets duurzaams te bekennen aan of bij de huisjes, gewoon een verkoopkreet.
Na nogmaals te hebben gekeken naar de plannen (ik moet vermelden dat dit slechts plannen zijn) zien we dat als het huidige stuk grond bebouwd en klaar is, alles vol komt met direct aan het water gebouwde chalets en daarachter nog meer rijen. Wat opvalt is dat alle bomen moeten verdwijnen! Elk stukje grond wordt voor de chalets gebruikt en daar gaat al het groen voor wijken, de mooie dikke bomen die mens en dier zo nodig heeft, weg. De plas is al geen zuiver water en nu wordt de omgeving ook nog dood gemaakt. Ik zie het somber in voor de natuur.
Voor deze plannen moeten de huidige, geld in het laatje brengende, recreanten wijken en in een ontmantelde en verwaarloosde omgeving hun laatste tijd op de camping slijten. Weg heerlijke plek om te ontspannen en vooral weg alle investeringen, pure kapitaalvernietiging. Duurzaam? Mijn neus, er wordt wederom een grote groep landgenoten in de steek gelaten voor het grote geld, voor mensen die nu al een heerlijk huis hebben en twee keer per jaar op vakantie kunnen. Waarom nu al alles kapot maken terwijl het bewezen is dat dit soort chalets helemaal niet zo snel verkopen? Wat ons als inwoners van Koggenland aan het hart zou moeten gaan is dat er voor ons ook niets voor terug komt. Geen rondje meer doen, geen simpel familie-uitje langs het water en op de grasvelden, geen campinggasten die hun boodschappen in het dorp gaan doen of hun tuin versieren met lokaal gekocht groen. Een chaleteigenaar of huurder voor een week verschild nu eenmaal van de bewoner die hier weken achterelkaar zijn ontspanning zoekt. Gewoon een gemiste kans iets moois te maken in onze omgeving voor inwoners en campinggasten onder de dooddoener van verbetering en duurzaam.