Energietransitie van een Villa met Zwembad

Aan het Westeinde van Berkhout staat een Villa die tot een paar jaar geleden € 1400,- per maand aan gas en elektra benodigd had. Er was voor de transitie 11000 KWH nodig voor het woonhuis ( inclusief jacuzzi ) en 13000 KWH voor het zwembad. De eigenaar vroeg zich op enig moment af of hij moest verhuizen of de mogelijkheden gaan onderzoeken om energie te besparen.

De woning bestaat uit: Grote leefruimten, kantoor, badkamer, dubbele garage en een zwembad op begane grond, op de verdieping veel slaapkamers en meerdere badkamers

Na veel onderzoeken overleg met Installateurs en adviseurs is besloten om de bestaande woning e.d zoveel als mogelijk energie neutraal te maken. De eigenaar heeft geïnvesteerd in:
• 77 Zonnepanelen van rond de 400 wattpiek/stuk
• 8 Thermische warm water panelen (zonnecollectoren) op zijn dak.
• 3 aardwarmte putten tot op een diepte van 110 meter ( de grondputten zijn op een afstand van 12 meter uit elkaar aangebracht).
• Een centrale warmtepomp die het water van de putten ( 14 tot 16°C ) omzet naar ongeveer 38°C. Nadat de warmte is afgegeven wordt het retour weer teruggevoerd naar de Bron ( Put ).
• Naast de warmtepomp staan twee 1000 liter buffervaten voor de opslag van warm water, een van de vaten is voorzien van elektrische verwarming in geval dat de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren en om het water van 38 °C op 45 °C te krijgen.

Een groot deel van de woning was reeds voorzien van vloerverwarming, omdat er nu een systeem is met lage temperatuur verwarming zijn alle radiatoren, in de rest van de woning, vervangen

aardwarmteputten verbinden

In een later stadium is een warmtepomp aangebracht om de vochtige lucht uit de ruimte boven het zwembadwater te drogen. Het vocht bevat veel warmte deze energie wordt gebruikt om de zwembadruimte op temperatuur te houden. Het zwembadwater( 65 m³ ) wordt op verzoek van de eigenaar op 30° C gehouden.

Het gehele buitenterras aan de woning is voorzien van vloerverwarming en wordt in de winter op 5 °C gehouden en is in het systeem geïntegreerd, zomers wordt de opgewekte warmte van het terras weer naar de bron gebracht om de bron op temperatuur te houden

Alle daken bedekt met zonnepanelen en collectoren

Met de 77 zonnepanelen is de elektra behoefte nog niet dekkend. De adviseur en Liander hebben aangegeven dat de infrastructuur van af de weg en de 3 maal 35 Ampère huisaansluiting aan zijn maximum zitten.

Er is tijdelijk een combiketel aanwezig om de ruimte van het zwembad op temperatuur en de juiste luchtvochtigheid te houden.

De geheel transitie heeft tot nu toe ongeveer € 140.000 gekost, de eigenaar betaald nu ± € 300, per maand aan energiekosten.
Men is nog zoekende om de energiekosten lager uit te laten komen.
• Meer zonnepanelen op het terrein of op een dak elders.
• Het zwembad verwarmen op tijden dat de zon schijnt zodat hij hoofdzakelijk wordt verwarmt door de zonnecollectoren en niet door de warmtepomp, zodat de warmtepomp dan op minder capaciteit kan draaien.
• Nog verder integreren en automatiseren van de installatie.

Noot

In de basis zijn de zonnepanelen en de warmtepomp ruim voldoende om de woning van energie te voorzien. De wens van de eigenaar om het zwembad op 30°C te houden vraagt heel veel waardoor hij energie te kort komt.

Linkerkast is de warmtepomp, rechts grijs is het buffervat

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *